2010. május 31., hétfő

A pesto



A pestot illetően megoszlanak a vélemények.Vagy valaki nagyon szereti vagy  nagyon idegenkedik tőle.Nincs köztes átmenet.Legalábbis én nem tudok róla.A genovai pesto a legismertebb,vagyis aminek alapja a  genovai bazsalikom és a fenyőmag.De minden olyan szószt, amit az un. "pestarban", vagyis mozsárban törnek össze, PESTO-nak hívnak.Pl. a szicíliai pestot úgy készítik, hogy friss paradicsomot, bazsalikomot és fokhagymát összetörnek egy mozsárban, hozzáadnak egy jó adag pecorinot, és ebbe forgatják bele a tésztát.Sült padlizsándarabkkal gazdagítják.(Trapano)
A zöld pesto hozzávalói:

  • 8-10 bazsalikomlevél

  • 3-4 kanál parmezán

  • 1  kis csomag fenyőmag

  • 2-3  kanál olívaolaj
Elkészítés:

  • a pennéket  sós, lobogó vízbe dobom 11 percre

  • a pestohoz valókat összeturmixolom

  • a kifőtt tésztával összekeverem

  • parmezánt reszelek rá

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése