2010. május 31., hétfő

Gorgonzolás souffle





A francia konyhában nem vagyok nagyon járatos,de  azért most  kipróbáltam ezt a francia receptet.A sajt most itt a gorgonzola, krémes, jól oldódó, ezt kevertem a tésztába.Sikerült lefotóznom, még mielőtt összeesett volna, elég sokáig tartotta magát.Sajnos a souffle-k egyik tulajdonsága, hogy azonnal tálalni kell, mert  később kihűl és összemegy.Amint betöltjük a formákat, rázogassuk kicsit az asztalhoz, hogy a levegő feljöjjön.Finomak lettek, levegősek, puhák, sajtosak!

Hozzávalók: 

  •  50 g vaj
  • 50 g liszt
  • 25 g zsemlemorzsa
  • 300 ml tej
  • 4 tojás
  • 100 g gorgonzola
  • só, szerecsendió
  • 1 tk.sütőpor

Elkészítés:

  • a vajat beletesszük egy lábasba, és amikor már folyékony, hozzákeverjük a lisztet
  • apránként hozzáöntjük a tejet, kevergetjük, amig egynemű besamel-szerű krémet nem kapunk
  • levesszük a tűzről, és 10 percet hűlni hagyjuk
  • ezután belekeverjük a tojássárgáját  a sót , a szerecsendiót és a sajtot
  • végül a habbá vert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk
  • a masszát souffle formákba kanalazzuk, amit előtte kivajazunk és meghintünk zsemlemorzsával
  • 200 fokos előmelegített sütőben 25 percig sütjük
  • aranybarna tetejüknek kell lennie ha kész
  • azonnal tálaljuk




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése