2010. október 23., szombat

Lazac fűszeres kéregben, tepsis rozmaringos burgonyával





A lazacot első ízben füstölve ettem, pirítóssal, egy vendégségben.Valamelyik télen lehetett, úgy karácsony táján.Már akkor elcsábított az íze, azóta elég gyakran veszek lazacfilét.Persze vehetünk lazacsteak-et is,ez attó függ, hogyan szeretnénk elkészíteni.A lazacot ünnepi alkalmakra érdemes megvenni ,hiszen ilyenkor úgyis mindig valami különlegesre vágyunk.Igaz, nem a legolcsóbb hal, de néha kivételt tehetünk, és kényeztethetjük magunkat. Én a Metro áruházban veszem, de máshol is lehet kapni. A füstölt lazac inkább tésztával finom, tejszínes szószban elkészítve, a friss lazacot  pedig inkább grillezzük vagy süssük meg serpenyőben.

Lazac fűszerkéregben:
  • 3 db  lazacfilé
  • 1 db fokhagyma
  • bors
  • petrezselyem
  • 1 citrom héja
  • 1 citrom leve
  • 3 evőkanál parmezán
  • 5 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés:
A lazacfilét mossuk meg, és enyhén sózzuk be.A hozzávalókat daráljuk apróra, és masszírozzuk  a hal bőrébe, mindkét oldalára jusson a fűszeres darálékból.Melegítsünk egy serpenyőben vajat / vagy olajat/,és süssük meg bennük a halakat, oldalanként 3-4 perc elég. Amikor ropogósra sült a kéreg a lazacon, készen van.Hintsük meg petrezselyemmel, és locsoljunk rá citromlevet.
Aki nem szereti fűszeresen ezt a halat, csak sózza meg, és dobja rá a grillre, így finom füstös íze lesz.

Tepsis burgonyát adtam hozzá, ami így készül:
a kívánt mennyiségű burgonyát meghámozzuk, és felkockázzuk.Főzzük elő félkeményre, sós vízben.Ezután dobjuk kiolajozott tepsibe, szórjunk rá friss rozmaringot, locsoljuk meg olajjal, sózzuk meg, és süssük 180 fokos sütőben.Amikor már majdnem kész, szórjuk meg kis zsemlemorzsával, és tegyük vissza sülni, mostmár 200 fokra.Igy jó ropogós lesz.
Remélem, ez az ünnepi étel mindenkinek elnyeri a tetszését.

Tipp:
készíthetünk hozzá tartármártást is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése