2010. október 20., szerda

Rizotto vargányával és sütőtökkel



Régebben sokat jártunk ősszel gombát szedni a közeli lombhullató erdőkbe, tisztásokra.Különösen eső után volt érdemes menni, ilyenkor rengeteg gomba tűnt fel a fák közt, a fűben lapulva, és mi lelkesen szedtük őket össze, egy finom vacsora reményében.Nagyon izgalmas a gombaszedés, egyben jó testmozgás is.Vigyázni kell azonban a gombaszedéssel, mindig vizsgáltassuk be szedett gombáinkat, nehogy mérges gombát együnk!A vargánya egy testes, barna kalapú gomba, ami sokféleképpen hasznosítható. Rántva, vajon megpirítva, levesnek, vagy rizottóba keverve.Nekem szárított vargányám volt, amit  most felhasználtam.A szárított gomba igen erőteljes illatú.Felhasználás előtt tegyük meleg vízbe ázni.Egy óra elég neki.A vizet ne öntsük ki, ezt használjuk fel rizottókészítés során.Ennek az egytálételnek a  különlegességét nem csak a gomba adja, hanem a belereszelt  citromhéj és a parmezán .

Hozzávalók:
  • fél csésze szárított vargánya(tegyük meleg vízbe ázni)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/4 kg  rizottóhoz való rizs
  • 1 darabka sülttök felaprítva
  • parmezán
  •  reszelt citromhéj , ízlés szerint
  • só, bors, szerecsendió
  • vegeta
  • petrezselyem
  • 3 evőkanál paradicsomszósz
  • olívaolaj
Elkészítés:
A fokhagymát pirítsuk meg az olívaolajon, majd dobjuk rá a rizst.Barnítsuk egy kicsit, majd öntsük fel vízzel( amibe a szárított vargánya ázott), annyival, hogy ellepje.Tegyük bele a felaprított tököt,és pároljuk addig, amíg a rizs fel nem issza a levet.Amikor elitta  a levet, öntsük fel újra, és adjuk hozzá a fűszereket is.A lényeg tehát a rizottó készítésnél az, hogy a vizet csak apránként adjuk hozzá. Ezt addig folytassuk, amíg a rizs puha, krémes állagú nem lesz.Ekkor reszeljünk bele jócskán parmezánt, és citromhéjat.Aki akar, tehet bele egy darabka vajat is.Amikor már majdnem kész, hozzáadhatjuk a paradicsomszószt.Én házi készítésű paradicsomszószt használtam.A végén szórjunk rá friss petrezselymet.
VARGÁNYAGOMBA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése