2010. október 16., szombat

A kávé legendája





I.e. 300 körül történt.Kaldi, az ifjú pásztorfiú az antik Arábiában kecskéit vitte legelészni, mikor arra lett figyelmes, hogy a kecskék egy bokor piros bogyóit kóstolgatják.A kecskék nyugtalanná váltak, ezert a fiú nagyon megijedt.Kaldi összeszedte a titokzatos bogyókat, és a közeli imaházba sietett velük, hogy az ott élő aggastyánoknak megmutassa.Az aggastyán el akarta égetni, gondolván , mindez az ördög műve.Tűzbe dobatta, de ekkor olyan csábító és különleges aroma csapta meg orrukat, hogy nem tudtak ellenállni.Az égetett bogyókból főzetet készítettek, és ámulva kortyolták el a finom fekete italt.Felélénkültek tőle, így az éjjel végezendő  imákra  is fenn tudtak maradni.Rájöttek, hogy a bogyó elűzi álmosságukat.

A másik legenda Mohamedhez, az iszlám vallás megalapítójához köti a kávé népszerűsítését.Az egyik alkalommal Mohamed nagyon beteg lett, és ágyhoz volt kötve, mikor Allah megkönyörült rajta, és Gabriel arkangyallal küldött neki egy italt, amely fekete volt, mint a Kába.Ezután az ifjú Mohamed új erőre kapott olyannyira, hogy képes volt kiemelni 40 férfit a nyeregből, és megismertetni ugyanennyi nőt a szerelemmel.
E legendák közül nem tudhatjuk, melyik az igaz, egy biztos azonban :a qahwe bizonyíthatóan arab szó, amellyel európai utazók találkoztak Arábiában, és innen  vették át a törökök  is és terjesztették el az egész oszmán birodalomban.Innen ered a mi kávé szavunk is.
Következő alkalommal a kávé hódító útjáról lesz szó.

Egy különleges kávérecept ma sem maradhat el:

Gesztenyés kávé:
40 ml espresso
1 teáskanál forró tej
2 ek.tejhab
3 teáskanál gesztenyepüré
1 teáskanál gesztenyedarabka

Elkészítés:
a forró tejjel keverjül össze a gesztenyepürét.Adjuk hozzá a frissen lefőzött espressot, és a tetejére tegyünk tejhabot.Díszítsük kis gesztenyepüré-reszelékkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése