2010. május 4., kedd

Pizza margherita

Kevesen tudják, hogy a mindenki által olasznak ismert  pizza eredetileg "mór" étel.A Földközi-tenger mentén igen elterjedtek voltak az élesztő nélkül készült lepénykenyerek.Perzsa Dárius király katonái  pajzsukon sütöttek lapos tésztát, majd arra sajtot és datolyát tettek.Miután a 16.században Amerikából átkerült Európába a paradicsom, az olaszok a kenyérlepényt paradicsommal kombinálták, és ezt nevezték el pizzának.
Az igazi, kemencében sült pizza füstös aromáját aligha lehet légkeveréses sütővel elővarázsolni, de mi is süthetünk azért a családnak finom, hajlékony tésztájú pizzát.Sokféle pizza létezik,Firenzében és környékén a vastag tésztájú a módi, délen viszont a vékony tésztát szeretik.Én maradok a középvastagságnál.Mindig magas hőfokon (200 fok ) süssük a pizzánkat, hogy belül puha, kívül pedig ropogós legyen.Tehetünk feltétnek tonhalat, grillezett zöldségeket,sajtokat.olíva-kapribogyót, ruccolát.A pizza margherita (paradicsom, mozzarella, bazsalikom) nevét 1889-ben kapta a savoiai királynőről,Margheritáról, akinek annyira izlett ez a fajta pizza, hogy elnevezték róla, és azóta is ezt a nevet viseli.Sajnos én most a bazsalikomot lehagytam, helyette oregánót használtam.A bazsalikomot sülés után tegyük a pizzára, frissen.

Pizzatészta hozzávalói:
400g liszt
1 dl langyos tej
negyed kocka élesztő
olívaolaj
2 teáskanál só
kis cukor
langyos víz
Elkészítés:
( Este)100g liszttel összekeverjük a tejben felfuttatott élesztőt, kis langyos vizet 1 kanál olívaolajat adunk hozzá,így egy krémszerű masszát kapunk, és egész éjjel kelesztjük.Reggel hozzákeverjük a maradék lisztet, még 2 kanál olajat, sót, langyos vizet,és addig gyúrjuk, amíg egy ruganyos tésztát nem kapunk.Kelesztjük 4 óra hosszán át.A megkelt tésztát kinyújtjuk, tepsibe helyezzük, rátesszük a paradicsomszószt, rámorzsoljuk a mozzarellákat, kis oregánóval behintjük, esetleg néhány csepp olívaolajat is tehetünk rá.200 fokos előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.

Paradicsomszósz:
1 olasz konzervparadicsom(darabos)
fel fej vöröshagyma
só, olaj
A megdínsztelt hagymákra ráöntjük a paradicsomkonzervet, fél órán át rotyogjon.Legyen jó sűrű, nehogy eláztassa a pizzatésztát.Tehetünk bele pici sót, oregánót vagy bazsalikomot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése