2010. május 6., csütörtök

Csirkés-zöldséges kuszkusz

 
 
AZ Észak - afrikai országok jellegzetes etele a kuszkusz. Ez az étel jelképes , szent és misztikus : születés , esküvő és temetés elképzelhetetlen nélküle .
A kuszkusz az ünnepi menü megkoronázása.Már az illata van olyan , ezeregyéjszaka meséi: a frissen " összemozsarazott " fűszerek aromája semmihez sem hasonlítható .
Először a berberek készítettek kuszkuszt , majd terjesztették el Marokkóban , Tunéziában és Algériában.Híres változata a  csirkecombbal és csirkeaprólékkal készült kuszkusz.Érdekes tudni , hogy az arab vendégszeretet nagy szégyennek tekinti , ha a vendég éhen marad , ezért ezt az  ételt sokszor a sokfogásos ünnepi vacsora végén , az édességek előtt tálalják.Az étkezést lezáró kuszkusz tehát garancia arra , hogy a vendég jól lakjon.
A berberek eredeti kuszkuszfőző edénye fából vagy mázatlan cserépből készült.Ha nincskuszkuszfőzőnk , könnyen előállíthatunk magunk is egyet : magas falu lábast vegyünk , es egy pontosan ráillő sűrű szitát amit egy laza szövésű gézréteggel béleljünk ki..A lábasban főzzük a húst és a zöldséget , fölötte a szitán gőzőljük a kuszkuszt magát.
 
  • Hozzávalók :
  • 300 g kuszkusz
  • csirkeaprólék
  • idényzöldségek ( karalábé , sárgarépa paradicsom , burgonya , paprika , tök , cukkini , cékla , ) amit szeretünk
  • 2 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csésze csicseriborsó ( éjszakára beáztatva előtte )
  • 1 evőkanál harissza ( chilipaprikából és fokhagymából készült átpaszírozott paszta )
  • csipetnyi sáfrány
  • paprika
  • kurkuma
  • kömény
  • olívaolaj
 
Elkészítés :
 
Készítsünk pörköltalapot a csirkeaprólékkal a hagymákkal ÉS AZ beledobjuk a fűszerekkel.Ezuttán Összes zöldséget , felöntjük vízzel , Hogy ellepje . kuszkuszt EGY edénybe tesszük EGY , felöntjük vízzel , ES a kezünkkel átgereblyézzük , majd leöntjük a vizet ROLA , es a ragu fole helyezzük a szitánkba . Lefedjük a szitát EGY fedővel , es hagyjuk főni 1,5 Oran át.A feláramló Gőz megpuhítja a kuszkuszt , es felveszi a ragu Kellemes , fűszeres aromáját.Ha készen van a ragu , a kuszkuszt tálba borítjuk EGY , rákanalazunk Egy kis levet a raguból , ÉS összekeverjük.Tányérokba szedjük , es mindegyikre teszünk zöldséget ÉS Huszton . Bátran kipróbálhatják mas párosításban van , pl.hallal vagy bárányhússal .
 
 
 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése