A Panettone szuletese az 1400-as evekhez,a Milanoban uralkodo Mor Ludvig herceg udvarahoz kotodik.Tortent ugyanis, hogy a karacsony eloestejen Ludvig szakacsa, Toni veletlenul elegette a karacsonyi tortat, ezert nem maradt mas valasztasa, mint az, hogy a sulesre varakozo kenyergombocok kozul egyet kivalasszon, megedesitse cukorral,tegyen bele tojast, es adjon hozza nemi kandirozott narancs es citromhejat.Szegeny Toni nagyon megijedt, mit fog szolni a hercegi udvar az uj tortahoz, de a kisult fuszeres kenyer nem vart oromot es megelegedettseget hozott.A herceg ettol kezdve rendszeresen megsuttette a finom kalacsot, es Pan del Toni-nak , vagyis Toni kenyerenek nevezte el.Innen ered a Panettone elnevezes.A Panettone Olaszorszag legkedveltebb es legtipikusabb karacsonyi edessege.A tesztaja rendkivul lagy, ami a tobb napos gondos kelesztes eredmenye.Adnak hozza kandirozott narancsot, citromot, mandulat,csokoladet.Nagyon sokfele variacio letezik.A milanoi panettonekat az eredeti recept alapjan keszitik.
A kep egy kavezoban keszult, ami egyben cukraszdakent is mukodik. Az unnepek kozeledtevel ott sorakoznak a pulton a kulonfele edessegek, panettonek,bonbonok, tortak.Az unnepi hangulat az, ami miatt az emberek szeretnek itt reggelizni, es a finom porkolt mandula es kave illata miatt is, ami betolti a teret.Ezert is szeretem annyira a decembert, a panettone erkezese miatt.Aki szeret sutni, es van eleg turelme, otthon is elkeszitheti ezt a csodalatos sutemenyt.A recept leirasa elott fontos megjegyezni, hogy a pontos mennyisegek minden esetben valtozhatnak a levego paratartalma miatt.A konyha homerseklete legyen 23-24 C fok koruli, mert ez a homerseklet a legmegfelelobb a panettone kelesztesehez.Ha ezt nem tudjuk megoldani, melegitsuk fel a sutot 30 fokra, es zarjuk le.Majd itt kelesszuk a tesztat.Eleg sok recept kozul valogattam, ugyhogy orommel mondhatom, ennel jobb hazi panettone receptet senki sem talal.
Hozzavalok:
750 g liszt
25 g eleszto( 1 csomag)
220 g vaj
4 tojas
2 tojas sargaja
200 g cukor
80 g kandirozott narancshej
100 g mazsola
2 csipetnyi so
350 ml langyos viz( ne legyen melegebb 20 foknal)
Sutesi ido:
50 perc
Hofok:
180 fok, majd az utolso 20 percben 160 fok
Elkeszitese.
A panettone kelesztese igen sok idot vesz igenybe, es harom fazisra oszthato.
1.kelesztes:
este, lefekves elott100 g lisztet 1 kocka elesztovel elmorzsolunk, es hozzaadunk150 ml langyos vizet.Jol keverjuk el, es tegyuk egy talba,20 fok feletti homersekleten kelni, nedves konyharuhaval le is fedhetjuk.Reggelre duplajara no a merete, es eleg folyekony allagu masszat kapunk.
2.kelesztes:
A masszahoz adjunk reggel 120 g lisztet, es ha meg szukseges, 30 g koruli mennyiseget.Akkor jo a teszta allaga, ha levalik az edeny falarol, es jol gyurhato masszat kapunk.Helyezzuk at a tesztankat egy nagyobb edenybe, es kelesszuk 4-5 oran at, meleg helyen.A 23-24 fok koruli homerseklet most is ervenyes.
Ezalatt az ido alatt elokeszulhetunk a harmadik fazisra:
a cukrot elkeverjuk 200 ml vizzel, es goz folott sziruppa fozzuk, 45 perc alatt.Amikor kes, hagyjuk kihulni, es keverjuk el benne a tojasokat, es a ket tojas sargajat is egy habverovel.Tegyuk felre.
Delutan a tesztank megkelt,ekkor tegyunk 400 g lisztet egy tiszta konyhalapra, vajjunk melyedest a kozepere, es helyezzuk bele a megkelt tesztat.Olvasszunk fel 220 g vajat, es ovatosan keverjuk el a megkelt tesztaval, es aprankent a liszttel is.Lassan dolgozzunk, ovatosan, jol oldodjanak fel a hozzavalok.Ekkor ontsuk hozza a tojasos szirupot, es lisztben megforgatott mazsolat es a kandirozott gyumolcsot.( a megmaradt 100 g lisztben forgassuk meg a gyumolcsoket, es mindet keverjuk a tesztahoz.)Ezzel keszen vagyunk.Jol gyurjuk ossze a masszat, es egy 18 cm-es atmeroju, 10 cm magas falu, kapcsos tortaformat beleljunk ki sutopapirral ugy, hogy egy kicsit tulerjen a tortaforma szelen, kb 2-3 cm-re.Vajazzuk ki a format, e tegyuk bele a panettone teszta felet. A masik felet egy ugyanilyen tortaformaba helyezzuk.Azert jobb igy sutni , kisebb adagokban, mert biztosan atsul.Hagyjuk emelkedni a tesztat meg a tortaforma peremeig, majd 180 fokon sussuk 50 percig.Ket fontos szabaly meg:tilos a sutot kinyitni, mert lesullyed a panettone kozepe.A masik szabaly, hogy az utloso 20 percben vegyuk le a homersekletet 160 fokra.Amikor keszen van, hagyjuk kihulni, csak ezutan vagjuk fel.