Az omlós tészta nagyon sok sütemény alapanyaga, ezért érdemes megjegyezni az alapreceptet.Készülhet belőle linzer, rácsos sütemények, lepények.Fontos hogy a margarint mindig hidegen adjuk a liszthez, és morzsoljuk el vele.A tésztát hűtőben pihentessük fél órán át, mert így jobban nyújtható.
Alaprecept (omlós tésztához):
30 dkg liszt
25 dkg margarin
10 dkg cukor
fél tk.sütőpor
1 tojássárgája
A margarint morzsoljuk el a liszttel, majd adjuk hozzá a sütőport és a tojássárgáját.Lazíthatjuk tejföllel, és reszelhetünk bele citromhéjat a frissebb íz érdekében.A jól összegyúrt tésztát tegyük 30 percre hűtőbe.
Töltelék:
A tészta háromnegyedét nyujtsuk ki, tegyük tepsibe, és süssük elő.(10 perc) Ezután kenjük be baracklekvárral, és a következő töltelék kerüljön rá.
3 tojássárgáját keverjünk krémesre 15 dkg porcukorral, majd adjunk hozzá 15 dkg darált diót, és végül a tojások felvert habját .
A tészta megmaradt egy negyed részét nyujtsuk ki, és vágjuk csíkokra.A tésztára kanalazzuk rá a diós masszát és tegyük rá a tésztacsíkokat.A sütőben süssük aranybarnára.Sütési idő 180 fokon összesen 45 perc.(elősütéssel együtt)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése