2010. december 9., csütörtök

Sutotokkremleves-unnepi valtozat





















Sokakban felvetodik a kerdes, mi keruljon az unnepi asztalra elso fogaskent?Halaszle? Husleves?
Vagy inkabb valami finom kremleves? En az utobbira szavazok.Mivel most egy unnepi levesrol van szo, szenteljunk nagy figyelmet a hozzavalokra.A jo minosegu alapanyagbol csak finom etel szulethet.A sutotokkremleves egy unnepi asztalra termett eloetel.Kulonosen akkor ha a tetejere nemi piritott tokmag es par csep tokmagolaj is kerul.Becsben talakoztam ezzel a kituno levessel eloszor, azota eloszeretettel keszitem el.Mind a karacsonyi , mind a szilveszteri menube jol beillesztheto.
Kovetkezzen tehat az unnepi valtozat receptje:

Hozzavalok(4 szemelyre):
  • 1 nagy darab kerek formaju( kivulrol zold es kemeny kergu) sutotok,( ez azert fontos , hogy ilyet valasszunk, mert ebbol lesz igazan finom a leves)
  • 2 db hagyma
  • 2gerezd fokhagyma
  • husalaple
  • 2 db sargarepa
  • petrezselyemzold
  • 1 kanal szezammag
  • 2 db burgonya
  • 1 csesze olivaolaj
  • piritott tokmag( bioboltokban vagy nagyobb szupermarketekben lehet kapni)
  • tokmagolaj(ugyancsak itt kaphato)
Elkeszites:
A tokot szabaditsuk meg a hejatol, ez inkabb ferfimunka, mert eleg kemeny a heja;a zoldsegeket tisztitsuk meg, es daraboljuk fel , a fokhagymat zuzzuk peppe.Az olivaolajat ontsuk egy labasba, tegyuk ra a hagymakat, a tokot, a sargarepat, a szezemmagot, es a burgonyat egyutt dinsztelodni.10 perc utan ontsuk fel husalaplevel, annyival, hogy ellepje.Sozzuk, esetleg borsozzuk, es hagyjuk felforrni, lassu tuzon.Amikor a zoldsegek megpuhultak, turmixoljuk kremesre egy merulomixerrel.A burgonyatol szep kremes allaga lesz.A vegen hintsuk meg keves friss petrezselyemmel.Szedjuk ki a tanyerokba, tegyunk ra piritott tokmagot es par csepp tokmagolajat.

Tipp: nem muszaly husalaplevet hasznalni, sima vizzel is finom lesz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése