2010. december 23., csütörtök

Makos bejgli





Megsutottem a karacsonyi  bejglit.Mivel  a nagy rohanasban elfelejtettem diot venni, igy ket rud makos bejgli keszult el. A tesztaja nagyon szepen megkelt, holyagos es puha lett, talan egy kis cukrot adhattam volna meg hozza.A toltelek is finom lett,narancs es citromhejat reszeltem bele.A holnapi menu sult hal lesz sutoben, melle sult burgonya, es egy kis salata.

Az en bejglim receptje ( jobban mondva anyue), ket rud lesz belole:

Hozzavalok:
  • 60 dkg liszt
  • 2 tojas sargaja
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg vaj
  • csipetnyi so
  • 3 dkg eleszto 0,5 dl tejben felfuttatva
  • 2 dl tejfol
  • 20 dkg daralt, cukrozatlan mak
  • 1 dl tej
  • a makkal megegyezo mennyisegu cukor
  • mazsola, narancs-es citromhej
Elkeszites:

Az elesztot futtassuk fel a langyos tejben, a lisztet morzsoljuk el a hideg vajjal, adjuk hozza a tojasok sargajat es a felfutott elesztot.A cukrot es a sot is keverjuk el, majd vegul a tejfolt is adjuk hozza.Gyurjuk homogen tesztava, es kelesszuk langyos sutoben, 2 oran keresztul.Amikor keszen van, kinyujtjuk egy teglalap formara (fel cm vastagra), es a kovetkezo tolteleket tesszuk bele: a makot tegyuk egy labasba kb. ugyanannyi cukorral, ontsuk fel 1 dl tejjel, reszeljunk bele citrom-es narancshejat,tehetunk bele mazsolat vagy aszalt szilvat es fozzuk suru masszava.Tejjel higitsuk, ha tul szaraz lenne.A kesz masszat hutsuk ki, majd a teritsuk ki a tesztan, majd gongyoljuk ovatosan fel a tesztat,vigyazzunk, a vegeket hajtsuk be.Amikor keszen vagyunk, kenjuk be tojassargajaval, es tegyuk hideg helyre, 10 percre.(ettol lesz a bejgli marvanyos).Ezutan tegyuk forro sutobe, 180 fokon sussuk a rudakat 40 percig.Mindenkinek jo keszulodest kivanok az unnepi vacsorahoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése