2010. december 5., vasárnap

Lasagna























A tesztaetelek is kivalo unnepi fogasok lehetnek.A lasagna egy klasszikus egytaletel, amit azert is ajanlok, mert kevesebb idobe telik az elkeszitese, mint mas unnepi eteleknek, es mindenki szereti kivetel nelkul.Eleg nehez etelrol van szo, hiszen a frissen gyurt teszta, a besamel es a husos ragu egyutt kiados.Ezert ha lasagnat keszitunk, a vacsorat egy konnyebb, gyumolcsos desszerttel zarjuk le.Ezt a lasagnat nem en keszitettem, hanem a szerelmem.O nagyon jol foz, kulonosen a teszta-es hal eteleket,igy nagyon megorultem, amikor bejelentette, hogy ma lasagnat fog sutni.Termeszetesen fotoztam, azonnal.A tesztat frissen gyurta, es mondhatom, a lasagna annyira omlos es puha lett, hogy szinte elolvadt a szajban.Hasznalhatunk keszen kaphato lasagnalapokat is, de ha nagyon finomat akarunk sutni, szanjuk ra az idot a tesztagyurasra.

Egy nagy tepsi lasagna hozzavaloi(3-4 szemelyre)

1 kg liszt
5 tojas
700 g daralt hus
150 g paradicsomszosz
50 g sargarepa
50 g hagyma
50 g zellerszar
1 gerezd fokhagyma
1 liter tej
50 g vaj
50 g liszt
so, szerecsendio, citrom reszelt heja

Elkeszites:
A lisztet egy tiszta konyhalapra halmozzuk, melyedest kepzunk a kozepen, es beletesszuk az 5 tojast.Gyorsan osszegyurjuk, majd kinyujtjuk egy nyujofa segitsegevel.Amikor mar jo vekony a teszta, a megfelelo formara vagjuk:ha negyzet alaku a tepsink, akkor 4-5 db lapot vagunk, ha kerek, akkor kerek formakat keszitunk.A tesztat vaghatjuk aprobb negyzetekre, igy konnyebb dolgunk lesz.Amikor ezzel keszen vagyunk, tegyuk forrasban levo vizbe par masodpercre, majd szurjuk le.
Ragu:

Olivaolajat forrositsunk fel, majd dobjuk ra az aprora vagott hagymat, zellert es a sargarepat.Piritsuk par percig, majd johet a daralthus.(Mi baranyt hasznaltunk, de ezt izlese valogatja.)Ezutan adjuk hozza a paradicsomszoszt, es egy csipetnyi pirospaprikat is.Sozzuk, majd fozzuk 1 oran at.

Besamel.
A vajat olvasszuk meg, es tegyuk bele a lisztet.Ontsuk fel az egy liter tejjel.Keverjuk meg, es tegyunk hozza  egy csipet sot, szerecsendiot, es egy kis reszelt citromhejat.

A lasagna osszeallitasa:
A tepsi aljat vajazzuk ki, es egy adag ragut tegyunk bele.Reszeljunk ra parmezant.Erre jojjon a teszta.Amikor elrendeztuk a tesztat a huson, kenjunk ra egy adag besamel.martast.Ujabb reteg teszta, husos ragu, parmezan, besamel.A tetejet husos raguval es rahintett parmezannal  zarjuk.A rakott tesztat tegyuk elomelegitett sutobe, 200 fokra,25 percre.

Tipp:
aki lapokat akar venni, vegyen 10 lap lasagnat, amit a szupermarketekben frissen hutve lehet kapni.
Remelem,minden kedves olvasom kedvett kapott egy adag lasagna elkeszitesehez, hiszen amint latjuk, nem olyan nagy ordongosseg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése