2010. június 8., kedd

Viva Mexico!





Mexikó mindig is vonzott, a csodálatos tengerpartjával,természeti szépségeivel, történetével és gazdag ízvilágot rejtő konyhájával.A mexikói konyha gyökerei az aztékokig nyúlnak vissza.Fő alapanyagai a bab, kukorica, zöldfűszerek, mint a koriander, újhagyma. Jellemző  gyümölcsei: a zöldcitrom, az avokádó, a pikáns ízekről pedig a chilipaprika és a fokhagyma gondoskodik.Fontos nemzeti eledelük a különféle salsák.Kínálják előételként mártogatósnak vagy töltelékként.Legismertebb salsajuk a :guacamole(avokádó-salsa).A másik jellegzetes ételük a tortilla, vagyis kukoricalisztből készült kenyérlepény.A tortillát a mexikóiak ma már a piacokról szerzik be.A tacos -ról akkor beszélünk, mikor a tortillát és a töltelékeket külön tálalják, és  minkenki saját maga tölti meg a maga ízlése szerint. Most a tortillát előételként sütöttem meg, és friss paprikasalsát adtam hozzá.De süthetünk palacsintatészta-szerű tortillákat is, amit chilis babbal, pikáns szószokkal, sült csirkehúsokkal, illetve sült zöldségekkel töltsünk meg.

Íme a tortilla receptje:

  •  25 dkg finomliszt
  • 25 dkg kukoricaliszt
  • 7 dkg margarin
  • 2,5 dl langyos víz
A hozzávalókból tésztát gyúrunk és 10 percig pihentetjük.A tésztából gömböket formálunk, és lisztezett deszkán 16 cm-es átmérőjű , 1,5 mm vastagságú korongokat nyújtunk ki.Forró teflonserpenyőben oldalanként 1-1 percig aranybarnára sütjük.
A paprikasalsa hozzávalói:
2 db pirospaprika
1 db chilipaprika
1 tk piros arany
só, olívaolaj
fél paradicsom
Az egészet összeturmixoljuk, és a tortillákkal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése