2010. szeptember 30., csütörtök

Töltött zöldségek provance-i módra





Provance.Franciaország fűszereskertjének is nevezik, megtalálható itt a levendula, rozmaring, kakukkfű, zsálya, borsikafű, bazsalikom, tárkony és nem utolsósorban a fokhagyma.Ezek a fűszernövények adják a provance-i ételek jellegzetes  zamatát.
Tipikus ételei: bouillabaisse, azaz a provance-i halászlé, a ratatuille, francia lecsó,aioli, a fokhagymás majonéz.Én a petit farcis-t ,sült töltött zöldségek egy variációját sütöttem meg, nagy megelégedésemre.Magunk  is készíthetünk provance-i fűszerkeveréket, amit használhatunk krémsajtok, húsok, zöldséges ételek ízesítésére.


A provance-i fűszerkeverék hozzávalói:
  • kakukkfű
  • petrezselyem
  • tárkony
  • levendula
  • rozmaring
  • bazsalikom
A szárított fűszereket mozsárban apróra törjük és jól zárható edénybe tesszük.


Töltött zöldségek receptje:
  • 2 kaliforniai paprika
  • 3-4 kis cukkini
  • 3 fokhagyma
  • provance-i fűszerkeverék
  • olívaolaj
  • 20 dkg tőkegomba
  • 1 vöröshagyma
  • 2-3 kanál zsemlemorzsa
  • parmezán
Elkészítés:
A zöldségeket megmossuk, a cukkiniket kettévágjuk, és kikanalazzuk a belsejét.A paprikákat félbevágjuk, és kicsumázzuk.A hagymákat megdínszteljük olívaolajon, majd rádobjuk a cukkinik belsejét, és a megmosott tőkegombát.Jól összepirítjuk a zöldségeket, sózzuk, és hozzákeverjük a fűszerkeveréket ízlés szerinti mennyiségben.Mikor már jól összesűrűsödött, meghintjük zsemlemorzsával, és krémmé turmixoljuk.Ezután betöltjük a zöldségekbe, reszelünk rá parmezánt, és előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Provance

Levendulamező

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése