2010. szeptember 24., péntek

Barnarizs saláta





Ehhez a salátához az ötletet a tabbouleh adta,( libanoni bulgursaláta).Ehető előételként, vagy grillezett húsok(pl.grillezett csirke- vagy bárányhús) kísérőjeként.A tabbouleh fő alapanyagai a bulgur,ami tört búzát jelent,ezt a gabonát vagy megfőzik, vagy gőz fölött puhára párolják.A saláta másik összetevője a friss zöldségek: hagyma, fokhagyma, reszelt citromhéj, petrezselyem, paradicsom , uborka, menta.Mint ahogy azt az összetevői is mutatják, igazán frissítő étel.A bulgurt én barnarizzsel helyettesítettem, de lehet kuszkuszt is használni hozzá.

Barnarizs-saláta
  • negyed kg barnarizs
  • 1 db lilahagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-2 citrom reszelt héja és leve
  • 2-3 paradicsom
  • 1 uborka vagy zöldpaprika
  • olívaolaj, só, bors
  • menta, pe:
  • petrezselyem
Elkészítés:
A barnarizst forrázzuk le, majd pár perc múlva tegyük egy vízzel telt lábas fölé  szűrőbetétben gőzölődni.Ha valaki ezt edény híján nem tudja megoldani, főzze a rizst puhára.A zöldségeket aprítsuk fel  kis kockákra, keverjük össze, a fokhagymát nyomjuk át fokhagymanyomóval, és adjuk hozzá.Olívaolajjal locsoljuk meg.Reszeljük rá a citromok héját, és adjuk hozzá az egyik citrom levét.A petrezselymet és a mentát vágjuk apróra, és szórjuk a zöldségekre.Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.A puha barnarizst keverjük el a zöldségekkel, és íme az egészséges  barnarizs-saláta.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése