2010. szeptember 19., vasárnap

Sütőtökkrémleves, mindenki kedvence

Az ősz elképzelhetetlen nélküle.Krémes finomság,   talán a legfinomabb levesek egyike.Variálható többféleképpen.Tehetünk bele csirkehúst, vagy felönthetjük húsalaplével, a tetejére kerülhet pirított tökmag.Igy akár egy ünnepi menü leveseként is megállja a helyét.Nagyon jó ízt ad a levesünknek egy kis pirított szezámmag, vagy szezámmagolaj. Próbáljuk ki.
Hozzávalók
  • 1 hosszúkás sárga tök
  • 2 fej hagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes méretű burgonya
  • só, bors,petrezselyem
  • leveskocka vagy húsalaplé
  • pirított szezámmag vagy  1 kanál szezámmagolaj
A tököt aprítsuk fel, és dínszteljük meg a hagymákkal együtt egy  kis olajon. Ezután adjuk hozzá a felkockázott burgonyát, sárgarépát. Pirítsuk tovább magas lángon 5 percig.Öntsük fel  1 liter húsalaplével.Adjuk hozzá az egy kanál szezámmagolajat.
Fűszerezzük. Amikor puhára főttek a zöldségek, turmixoljuk össze.Friss petrezselyemmel hintsük meg.