2010. november 1., hétfő

Mákos rétes, túrós rétes


hőmérő

kiváncsi macsek



Beszereztünk a kemencéhez egy hőmérőt,ami jól látszik a  fenti
képen.A kemence falán van egy kis rés, és ide lett behelyezve.Igy mostmár pontosan követni tudjuk a hőmérsékletet,és azt, hogy bizonyos ételeket milyen hőfokon kell betenni a kemencébe.Először felmelegítjük  400 fokra, majd 220  fokon kerülnek bele a húsok, és a főételek.A sütemények, mint a mai rétesek kicsit később, 200 fok körül.Mindenkinek ajánlom, akinek van kemencéje, hogy szerezzen be egy hőmérőt, mert nagyon fontos, hogy tudjuk a sütés hőfokát.Pl. ha a kemencébe nem a  megfelelő hőmérsékletnél tesszük be a  kelt tésztákat, akkor megkeményedik, és nem sül meg eléggé.
Az ünnepi hangulatot biztosította tehát a kemence és az abból áradó finom illatok.A család szívesen gyűlik össze a meleg  körül, és mindenki izgatottan várja a finomabbnál finomabb fogásokat. 
Ezalkalommal a finom mákos és túrós rétes receptjét osztom meg veletek, kedves olvasóim.

Hozzávalók 4 rúd réteshez:

90 dkg levelestészta (2-2 rúdnyi mennyiséghez elég)

Túrós töltelék
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 csipet só
  • 1 citrom héja
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 50 dkg túró
  • aszalt meggy

Mákos töltelék
  • 25 dkg mák
  • 15 dkg cukor
  •  1 dl  tej
  • 1 vanílias cukor
  • citromhéj
  • 1 alma reszelve

Elkészítés:
A tésztát nyújtsuk ki, és osszuk 4 egyenlő részre.A mákot főzzük fel 4 kanál vaníliás cuikorral, citromhéjjal, és egy kis tejjel.Majd adjunk hozzá egy lereszelt és kinyomkodott almát.Ettől finom, puha tölteléket kapunk.A túrót keverjük el ízlés szerint cukorral és citromhéjjal, adjunk hozzá egy kis tejfölt is.Mi meggyet  is tettünk bele.A túrós réteshez  a leveles tésztákat szórjuk meg zsemlemorzsával, halmozzunk rá a töltelékből, és sodorjuk fel.Ugyanígy járjunk el a mákos variációnál is, de már nem kell alá zsemlemorzsa.Kenjük meg a tetejüket tojással, és 200 fokon süssük meg a kemencében 25 perc alatt szép pirosra.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése