2010. október 5., kedd

Töltött pizza:calzone

Variációk pizzára, a calzone




A CALZONE egy pizzafajta,amit elkészíthetünk a pizza alaptésztájából .A dél-olasz Puglia tartomány egyik tipikus étele,ahol leginkább hagymával és sajttal töltik a calzonet, de mi tehetünk bele sonkát, sajtot, paradicsomot,tonhalat, grillezett zöldségeket, vagy ami nekünk tetszik.A tésztát a szokásosnál jobban nyújtsuk ki, kör alakúra, és a tölteléket a tészta közepére helyezzük.Hajtsuk félbe, és tekergessük fel a töltött pizza széleit, hogy a töltelék benne maradjon.

Calzone-alaprecept 4 főre:
  • 500 g liszt
  • 1/3 kocka élesztő
  • 3 kanál olaj
  • 2 tk.só
  • 3 dl folyadék(2/3 meleg tej, 1/3 meleg víz)
Töltelék:

  • 2 db paradicsomkonzerv(nem sűrített)
  • 1 db hagyma( a hagymából és a paradicsomból főzzünk szószt)
  • 3-4 db mozzarella sajt
  • só, oregánó, pici cukor,
  • 3-4 evőkanál olívaolaj
Elkészítése:

A  tejet és a vizet öntsük össze, és melegítsük fel langyosra.Az élesztőt oldjuk fel benne, és tegyük a kelesztőgépbe.(kenyérsütő gépről van szó).Szórjuk rá lazán a lisztet, az olajat csurgassuk bele, a sót is adjuk hozzá.Indítsuk el a gépet, és kétszer keverje el a gép a massszát.Ezután kelesszük kétszeresére a tésztát.Ha túl száraznak találnánk a tésztát, vízzel higítsuk.Ha megkelt, osszuk kisebb gömbökre, és nyújtsuk ki kör alakban nagyon vékonyra.Közben a sütőt kapcsoljuk 200 fokra.A tésztára tegyünk paradicsomszószt , mozzarellát , más sajtot, amit szeretünk.Szórjuk meg oregánóval, és hajtsuk félbe.A calzone széleit csavarjuk fel, és spricceljünk a tetejére olajat.Tegyük a sütőbe 15 -20 percre. Ha kisült, várjunk vele, mert a töltelék forró.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése