2012. október 23., kedd

Harissza












A harissza az arab világ jellegzetes csípős szósza. Nagyon finom, lehet kenyérrel is enni, de általában ételek ízesítőjeként használják. Megkíséreltük elkészíteni házilag, az eredmény nagyon jó lett.

íme a recept:

12 db szárított chili paprika
2 tk. köménymag
2-3 gerezd fokhagyma
negyed tk só
5 ek. olívaolaj

Elk.:

A chili paprikák szárát és magjuk egy részét eltávolítjuk, 30 percig meleg vízben áztatjuk, hogy megpuhuljanak. A fokhagymát elkeverjük a sóval, felaprított chilivel, hozzáadjuk a fűszereket, fokozatosan adagolva az olajat is, majd addig keverjük, amíg majonéz sűrűségű lesz. Zárjuk üvegbe, hűtőben tároljuk, ahol 3 hétig áll el. A tetejére olívaolajat öntve tovább eltartható. Jó étvágyat.