2012. október 2., kedd

Hammamet -Tunézia 2.






Tunéziai specialitás




Tunézia konyhájájra jellemzőek az erős fűszerek, mint a kurkuma, sáfrány, paprika, ánizs. stb. Kaphatók a piacokon helyi fűszerek és fűszerkeverékek, amikből érdemes beszereznünk egy-egy csomaggal. A harissa sok ételben megtalálható, csípős paprikaszósz, amiben fokhagyma és olívaolaj is van. Tipikus ételeik: brik ( rétestésztába töltött tojás, tonhal, petrezselyem, a tésztát összehajtják és olajban kisütik, khodra: pörköltszerű étel, amiben van marhahús és zöldségek, mirmiz, grillezett apró halak, kurkumás főtt krumpli, csirkés kuszkusz, olajban kisütött zöldpaprikával a tetején. A tunéziai konyha rendkívül ízletes, és egyáltalán nem hízlal. Sok salátát és zöldséget is fogyasztanak, mi szőlőt és dinnyéket ettünk. Süteményeik közül nagyon ízlett a mandulás krémes sütemény, az ezerlap nevű fantasztikus édességük, a baklava, a grillázs, a csokitorta. A fügepálinkájuk kb. 35 fokos, finom. A datolyalikőr édes, inkább a nők kedvence. Ettem még földimogyorós és szezámmagos fagylaltot, finom volt. Aki nyaralni indul, annyit ajánlanék, hogy igyon sok vizet, mert nagyon meleg van (október közepéig 35 fok), és a déli órákban maradjon árnyékban. Ha tehetjük, kóstoljuk meg a halételeket is.