2010. július 20., kedd

Süssünk kürtöskalácsot!


Erdély csodálatos világa sok mindenkit rabul ejt.Természeti szépségei mellett igen híres gasztronómiája is.Az egyik
tipikus erdélyi édesség a  már hungarikumnak, (vagy inkább transzilvánikumnak) számító kürtöskalács.A gasztronómiai rendezvények elképzelhetetlenek nélküle.Hiszen mindenki szívesen kóstolja meg a diótól vagy fahéjtól illatozó, parázson sült ellenállhatatlan finomságot.Az igazi kürtöskalácsot kúp alakú fahengereken sütik, parázs fölött.Aki szeretné otthon is kipróbálni, vehet kürtöskalácssütőt, és parázs híján megteszi az olajban sütés is.

Hozzávalók:

500 dkg liszt
5 dkg cukor
1 tojássárgája
2 dkg élesztő
pici só

Elkészítés:

felfuttatjuk az élesztőt kevés langyos tejben, hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját és a lisztet, puha tésztát készítünk, majd fél óráig kelni hagyjuk.Ezután kinyújtjuk ujjnyi vastag csíkokra, a sütőfát megolajozzuk, majd rácsavarjuk a tésztát, forró olajba helyezzük, és pirosra sütjük.A sütőfáról lehúzva a kalácsot diós cukorba forgatjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése