2010. szeptember 25., szombat

Szilvás gombóc, mákos nudli:egy kis hagyományőrzés
























A szilvás gombóc már régóta polgárjogot szerzett a magyar konyhában, és méltán emelkedett a hagyományos ételeink sorába.Fontosnak érzem a régi magyaros receptek gyüjtését, hiszen ezáltal is továbbörökíthetjük kiváló magyar gasztronómiánkat.A szilvás gombóc titka a jó minőségű burgonyában, és az édes ,érett szilvában rejlik.Legjobb erre a célra a berzencei szilva.A tészta egyharmadából nudlit is készíthetünk, amit cukrozott mákba forgatunk.Ajánlom ezt a receptet mindenkinek, nagyon jó, és tojás sem kell a tésztába.

A szilvás gombóc hozzávalói(2 személyre):
  • 10 dkg liszt
  • 1 kanál búzadara
  • 2 kávéskanál só
  • fél kg burgonya
  • 8-10 szem érett szilva
  • 1-2 dl olaj
  • 15 dkg zsemlemorzsa
  • 2 kanál fahéjas cukor^+ külön a szilvákra is tehetünk cukrozott fahéjat

Elkészítés:
A burgonyát meghámozzuk, felaprítjuk, és puhára főzzük.Leszűrjük és villával jól áttörjük.Hagyjuk teljesen kihűlni.Ezután keverjük hozzá a lisztet, a búzadarát, sót, és ha kell kis kanálnyi olajat.A tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki 1 cm vékonyra, kockázzuk fel úgy, hogy egy fél szem szilva  ráférjen  a kockara.A szilvákat vágjuk ketté, mindegyiket szórjuk meg fahájas cukorral, és egy tésztakocka közepére helyezzük rá.A tészta négy végét fogjuk össze, formázzunk belőle golyókat, vigyázat, lyuk ne legyen rajta.A gombócokat dobjuk forrásban lévő sós vízbe.Ezalatt az olajat hevítsük fel, és tegyük bele a zsemlemorzsát.Pirítsuk 4-5 percig, amíg aranybarna  lesz.A végén keverjük hozzá 2 kanál fahéjas cukrot.A  kifőtt gombócokat hempergessük ameg a fahéjas zsemlemorzsában.A mákos nudlihoz hagyjunk meg egy kis tésztát, és sodorjuk ki 1 cm átmérőjű csíkokra.Daraboljuk fel, dobjuk a nudlikat lobogó vízbe, majd  ha feljöttek a víz felszinére,szűrjük le és forgassuk cukrozott mákba.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése