2010. szeptember 19., vasárnap

Bögrés mákos



A mák a magyar konyha jellegzetes ízvilágához tartozik.Őshazája Afganisztán, Tadzsikisztán, Üzbegisztán.
A mák hatásos lehet a csontritkulás kialakulásában, mivel  magas foszfortartalma segíti a kálcium felszívódását.Sok ásványi anyagot, B-vitamint tartalmaz.Régen mézzel keverve fogyasztották.Ez az egyszerű kevert sütemény hamar készen van, és mindenki imádja. tehetünk a tetejére ribizli vagy áfonyalekvárt .

Bögrés mákos:
  • 1 bögre liszt
  • 1 bögre darált cukrozatlan  mák
  • 1 bögre zsíros tej
  • 1 bögre cukor
  • 1 dl olaj
  • 1 csipet sütőpor
  • pici fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 tojás
  • vanília kikapart belseje

A cukrot keverjük krémesre a tojássárgájával, adjuk hozzá az olajat,mákot,vaníliát, citromhéjat,a tejet.A lisztet keverjük el a sütőporral, és adjuk ezt is a keverékhez.A tojások fehérjét verjük habbá, és forgassuk lazán bele a krémbe.Önsük a masszát egy margarinnal kikent tepsibe, és süssük meg 180 fokon, 40 percig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése