2010. augusztus 4., szerda

Tintahalpörkölt tunéziai módra


























A tintahal 3 féleképp isteni : lisztbe forgatva és kisütve , töltve ,és  paradicsomos szószban megfőzve .
Aki szereti a tengeri halakat , ne hagyja ki , nagyon finom ! AZ eredeti változatát egy tunéziai szigeten , Kerkennah -on ettem először .Ott ugyanezt a szószt , vagy egytálételt polipból is elkészítik , mivel hogy ez a gyönyörû sziget hatalmas polipjairól ismert . ( Kerkennah rusztikus arab konyhájával azonnal belopta magát a szívembe , a jövőben lesz majd szó az ottani specialitásokról és magáról a szigetcsoportról is . ) Kis bulgurt tesznek a paradicsomszószba , ami enyhén csípős , és arab kenyérrel mártogatva fogyasztják.Az egyik kedvenc ételem.

Hozzávalók (2 személyre ) :

  • 3 közepes méretű fiatal tintahal megtisztítva

  • 2 vöröshagyma

  • 1 kanál harissa

  • 1 üveg paradicsomkonzerv ( 0,5 literes )

  • kevés so

  • tunéziai fűszerek ( csipetnyi római kömény , paprika , kurkuma )

  • olívaolaj

  • petrezselyem

  • burgonya vagy 2 kanál bulgur

Elkészítés :
A hagymát felkockázzuk , és megpirítjuk  olívaolajon.A tintahalakat feldaraboljuk , es a hagymára dobjuk.Hagyjuk 5 percig sercegni , majd felöntjük a paradicsomlével, és hozzáadjuk a  harissát . Tegyük bele a megtisztított ujkrumplikat , vagy ha jobban szeretjük , a bulgurt.Hagyjuk rotyogni  fél óráig .
( lehet 40 perc is ) . Ha szükséges , kevés vizet adjunk hozzá.Közben fűszerezzük sóval , tunéziai fűszerekkel . Ha az ízek jól  összeértek , aprítsunk rá friss petrezselymet , es kenyérrel tálaljuk .





A Csodálatos Kerkennah
kerkennah - i vendéglő

Kerkennah , a polipok szigete
óriáspolip

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése