2014. június 20., péntek

Spaghetti alla marinara (tengerészek spagettije)


lila peperoncino

cozze






Hozzávalók :

  •  1 csomag spagetti
  • 1 háló kék kagyló-vongole  és pár darab( 6-7 világosbarna kagyló-cozze)
  • 3 gerezd nagyobb fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • aki szeretne paradicsomlé 3-4 kanál
  • olívaolaj, só, bors, peperoncino( friss)


Elk.:
A kagylót sós vízbe tesszük éjszakára, hogy a homok leszálljon belőle, kiválogatjuk a kinyílt és széttört darabokat, le is sikálhatjuk kicsit. Átöblítjük több léről, majd egy serpenyőben( nagy) olívaolajat hevítünk, és  petrezselymet a fokhagymával együtt összeaprítjuk és az olajon pár percig megdínszteljük( soffritto-ez az un. alap) ebbe tesszük a kagylókat, rádobunk egy felaprított peproncínót, ami kissé pikánssá varázsolja, pici só és bors, majd mehet rá a fedő, takarék lángon. Aki szeretne, hozzáadhat pár kanál paradicsomlevet is. Addig pároljuk a kagylóegyveleget, amíg ki nem nyílnak (kb. 10 perc)A spagettit nagyon al dente-re főzöm ( félkész, a belseje még kemény legyen), majd leszűröm és tovább főzöm a kagylókkal együtt, így a levüket jól magába szívja a spagetti. Amikor a kagylók mind kinyíltak és a spagetti is megfőtt, tálalhatjuk. A végén meglocsoljuk extra szűz olívaolajjal,  szórunk rá még petrezselymet és aprított fokhagymát, citromgerezdet adunk hozzá. Jó étvágyat. Sok ásványi anyagot tartalmaz a kagyló!! Metróban veszem, csak frisset, és alehető leghamarabb el kell fogyasztani, hűtőben tároljuk a fogyasztásig.