2012. december 28., péntek

Somlói galuska



Kívánok minden kedves olvasómnak
 boldog új évet. Találkozzunk 2013-ban is!





Zárjuk az évet Somlóival: a sütemények királyával!











Hozzávalók:

hozzávalók 5 főre

Tésztához
  Cukorsziruphoz (opcionális)

  • 250 ml víz
  • 200 g cukor
  • 1 dl rum
  • 1 nagy marék mazsola
  • 1 dl rum
  • 10 dkg darált dió

Csokiöntethez:10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 3 ek cukrozatlan kakaópor, 2 ek hideg tej
Tálaláshoz: tejszínhab


  1. Két piskótát sütünk: egy simát és egy kakaósat. Ehhez a tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral, géppel, habosra keverjük, hozzáadagoljuk a lisztet. A masszát megfelezzük, és az egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport. A tojásfehérje habot elfelezve, egyik, ill. a másik tálba óvatosan beleforgatjuk.
  2. Két, sütőpapírral bélelt tepsire terítjük a piskótatésztákat vékonyan, ügyelve, hogy közel egyforma nagyságúak legyenek.
  3. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt (tűpróba!) megsütjük a piskótákat (egymás után).
  4. A cukorsziruphoz cukrot és a vizet kis lábasban feltesszük a tűzre, és addig melegítjük, míg sűrű szirup nem lesz. A tűzről lehúzva, amikor már langyos, hozzákeverjük a rumot. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A mazsolát rumba áztatjuk.
  6. Elkészítjük a vaníliakrémet.
  7. A kihűlt piskótákat megfelezzük, és következik a rétegezés: egy sima piskótával kezdünk, meglocsoljuk a cukorsziruppal, megkenjük a vaníliakrémmel, megszórjuk a lecsepegtetett mazsolával és meghintjük a dióval. Erre jön a kakaós piskóta, az előzőek szerint járunk el, majd még egy sima piskóta, és a töltés, végül a megmaradt kakaós piskótával zárjuk az egészet. Ha maradt krém, mazsola és dió, ezt is megkenjük, megszórjuk, ha nem, az sem baj. Fóliába csomagoljuk és legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük, de még jobb, ha egy egy egész éjszakára ott felejtjük.
  8. A csokiöntethez gőz felett összeolvasztjuk a vajat és a cukrot, és a gőzről levéve hozzákeverjük a kakóport, majd a hideg tejet is beledolgozzuk.
  9. A réteges piskótából desszertes gyűrűvel (vagy egy pohárral) tornyokat szaggatunk. Meglocsoljuk csokival és tejszínhabbal tálaljuk.