2012. december 1., szombat

A természetes élesztő ( lievito naturale) 1.








A természetes élesztő lisztből és vízből készült massza, ami annyiban különbözik a boltokban kapható élesztőktől, hogy a benne lévő baktériumok miatt sokkal lágyabb és levegősebb, könnyebben emészthetőbb lesz a tészta tőle. Aki szeretné , otthon is elkészítheti, hiszen ez az alapja a jó pizzának, panettonénak, pandoronak, kenyérnek , ciabattanak,calzonenak stb. Habár kicsit időigényes, és türelmet követel az elkészítés,  az eredmény miatt megéri.

Minél régebbi egy élesztő, ( nevezzük pasta madre-nak), annál jobban fejti ki hatását.
De hogyan is készül a pasta madre?

Íme az én receptem

1.nap
  •  130 g liszt ( Hajdú)
  •   80 g langyos víz
  •    1 kanál méz
Egy befőttes üvegben elkeverjük, és egy celofánnal lefedjük. 1 napig állni hagyjuk, 25 fokos hőmérsékleten, huzattól óvva.


2.nap

a masszából elveszünk 100 g-ot, ezt el is dobhatjuk. Hozzáadunk 50 g lisztet és 40 g vizet. Összekeverjük, majd állni hagyjuk meleg helyen. ( ez a folyamat a frissítés)

3. nap
elveszünk a masszából 100 g-ot, hozzáadunk 50 g lisztet, és 40 g vizet. Állni hagyjuk. Kezdenek megjelenni a szabálytalan méretű levegőbuborékok, ami jelzi, hogy jó úton haladunk. Az élesztőnk életre kelt.

4. nap

elveszünk 100 g masszát, hozzáadunk 50 g lisztet, és 40 g vizet. Ezt követően 16 órán belül megismételjük háromszor a frissítést, és ekkor elkészül a pasta madre.

Fontos tudnivalók:
  •  ha hűtőben tároljuk, egy héten 3-szor frissítsük
  • le is lehet fagyasztani 
  • a felhasználás előtt 3-szor frissítsük 16 órán belül, legalább a felhasználás előtt három órával legyen kész.