2012. február 26., vasárnap

8. cinkefőző fesztivál és népi ételek bemutatója

http://cseppek.hu/rendezveny/3295xiii-nemzetkoezi-cinkefozo-fesztival-es-nepi-etelek-bemutatoja

Pillanatképek a szatmárcsekei cinkefesztiválról: hagyományos népi ételeket kóstoltunk, mint pl. ujjas fánkot, puliszkát, lepcsánkát, pezsgős pogácsát, nyírségi töltött káposztát.


 Népi ételek:
  • strudli - sváb étel, nyújtott tészta túróval töltve, és olajban kisütve. A tészta réteshez hasonló.
  • cinke ( dödölle, ganca) - lisztből és burgonyából gyúrt népi étel, pirított hagymát tesznek rá
  • pezsgős pogácsa - a pezsgő szódabikarbónáról kapta a nevét, oljban sült tésztaétel, tejföllel és
  • szilvalekvárral kínálják
  • ujjas pankó - ujj formára gyúrt fánk, baracklekvárral kínálják
  • lapcsánka- reszelt burgonyából és lisztből készült étel, kapros tejföllel kínálják
  • kötött tészta leves - a tésztát kinyújtják, megkenik pirospaprikás vajjal, felgöngyölik, csíkokra vágják, és a csíkokat összekötik. Az apró tésztákat levesbetétként használják
A lapcsánkát és a strudlit hamarosan felteszem, recepttel együtt.