2011. december 11., vasárnap

Mokkatorta





A születésnapomra készítettem el ezt a finom mokkatortát. A recept a http://www.sutnijo.hu/ oldalról való, ha valakit érdekel, akkor itt sok jó tortareceptet találhat.








Hozzávalók

Tésztához

•175 g búzaliszt

•2 csapott teáskanál dr. oetker sütőpor

•175 g porcukor

•1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor

•1 csipet só

•3 darab tojás (közepes méretű)

•175 g lágy vaj vagy margarin

Töltelékhez

•100-120 g fagyasztott erdei gyümölcs

•1 tasak Dr. Oetker Desszertöntet vaníliaízű

•kb. 150 ml fekete ribizlilé

•1 evőkanál instant kávépor (cukrozatlan)

•100 ml meleg víz

•1 doboz Dr. Oetker Mousse Csokoládés Habkrém

•200 ml hideg tejszín

Díszítéshez

•kevés csokoládéreszelék


Előkészítés

A kapcsos sütőformát (24 cm átmérőjű) kivajazzuk, és sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előmelegítjük. A gyümölcsöt felolvasztjuk, jól lecsöpögtetjük.

Elkészítés

A lisztet a sütőporral elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává keverjük. A tésztát a sütőformában töltjük, tetejét elsimítjuk. A sütőformát a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.



Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)

Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)

Sütési idő: kb. 35-40 perc


A megsült süteményt a sütőkeretet eltávolítva egy sütőrácson hagyjuk kihűlni,. majd a tortalapot vízszintesen kettévágjuk. A megtisztított sütőkeretet az alsó tortalap köré helyezzük. Néhány ribizliszemet (vagy más gyümölcsöt) a díszítéshez félreteszünk. A desszertöntet a tasakon lévő használati utasítás szerint, de 150 ml gyümölcslével készítjük el, majd hagyjuk kihűlni. A lecsöpögtetett gyümölcsöt hozzákeverjük, majd egyenletesen elsimítjuk az alsó tortalapon. Az instant kávéport a meleg vízben feloldjuk, majd jól lehűtjük. A mousse habkrémet a tasakon lévő használati utasítás szerint, de a kávé és a tejszín felhasználásával elkészítjük el. A krémből 3 evőkanálnyit habzsákba töltünk, és majd félretesszük. A krém felét a gyümölcsös tölteléken elsimítjuk, majd a felső tortalapot ráhelyezzük. A maradék krémmel a tortát bevonjuk, majd a félretett krémmel és a gyümölcs szemekkel tetszés szerint díszítjük.

A tortát 2 órára a hűtőszekrénybe helyezzük. Tálaláskor a sütőkeretet eltávolítjuk, és csokoládéreszelékkel díszítjük.

Sütési idő: kb. 35-40 perc

Jó étvágyat a finom tortához, a krém nem lett nehéz, habos könnyű az állaga, és az erdei gyümölccsel még különlegesebb!