2011. január 14., péntek

A pizzateszta lepesrol lepesre

Elinditok egy ujabb cimket, ahol alaprecepteket mutatok majd be. Es nem csak az olvasoimnak keszitem, hanem magamnak is,  rendet teve ezzel egyszer s mindenkorra receptgyujtemenyemben..Azert tartom fontos dolognak ezek ismerteteset, mert ha az elkovetkezendo recepteket jol elsajatitjuk, akkor mar erre tudunk epitkezni, es  finomabbnal finomabb etelekkel eloallni .Az elso valasztasom a pizzatesztara esett.Mi is a titka a jo pizzatesztanak? Elsosorban a jo minosegu liszt, a kelloen felfutott eleszto, a paratartalom es az allando meleg homerseklet. Tegyuk fel, hogy nincs kenyersuto gepunk, megis szeretnenk egy konnyed es holyagos tesztat. Ime az en bevalt receptem:

Ket tepsi pizzahoz valo teszta
  • 60 dkg liszt
  • egy harmad kocka eleszto
  • 2 mokkaskanal so
  • 3 evokanal etolaj ( ne olivaolaj legyen, itt most az etolajjal jobb hatast erunk el)
  • 370 ml folyadek ( fele tej, fele viz)

Elkeszites

  • A lisztet szorjuk egy tiszta gyurodeszkara.
  • Vajjunk melyedest a kozepen, es ontsuk bele a kis langyos vizben felfuttatott elesztot.( jol fusson fel, ami azt jelenti, hogy 10 percig hagyjuk magara, mielott a liszthez kevernenk)
  • Adjuk a lisztes keverekhez a tobbi langyos folyadekot is.
  • Majd jojjon az etolaj es a so.
  • Jol gyurjuk ossze a tesztat, homogen masszava.
  • Kelesszuk a gombocot ket oran keresztul elomelegitett ( 25-30 fok) sutoben, egy kis talkaba tegyunk vizet es helyezzuk a suto aljara..Igy gondoskodunk a megfelelo paratartalomrol is.
  • Amikor mar szep holyagos lett a teszta, lisztezett deszkan nyujtsuk ki es tegyunk ra izles szerinti feltetet.
  • A pizzat elomelegitett sutoben sussuk, 220 fokon, 12-15 percig.

Remelem mindenki tetszeset elnyerte az elso alaprecept, es varom Onoket a kovetkezo fordulora is.

 

pizzagomboc keles kozben

pizzateszta ket oraval a kelesztest kovetoen

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése