2014. december 6., szombat

Narancsos croissant

A hetet egy csodálatos, könnyű édességgel zárom. A vajas croissant, azaz a brioche sfogliati az egyik kedvencem. Ez a változat narancsos lett, ami tésztába kevert mediterrán mixnek köszönheti. De lehet csokival, lekvárral tölteni, ki hogy szereti. Egy biztos, nem lehet abbahagyni...





                                                                                                                                                                                                                                    Ezt a brioche receptet próbáltam ki először. Nem a legkönnyebbek közé tartozik, de megérte. A rétegek szépen látszanak a tésztán, és a kelesztés miatt lágy, könnyű, könnyen emészthető reggeli péksüteményt kapunk. Ha ünnepre készítem, keverek a tésztába csokoládédarabokat, és kandírozott narancshéjat, ahogy a képen is látszik.
 Hozzávalók:

1. Előkelesztés


  • 100 g liszt
  • 100 g víz
  • 20 g méz
  • 20 g élesztő


Az élesztőt elkeverjük a vízzel, majd hozzáadjuk a lisztet és a mézet. Duplájára kelesztjük a keveréket.

2. Valódi tészta

Az élesztős keveréket kenyérsütőbe dobjuk, hozzájön 650 g liszt, 150 g porcukor, 140 g tojás, fél csomag mediterrán mix, 5 g só, 150 g tej, 70 g vaj. Összekeverjük a gépben kétszer, majd lisztezett deszkán 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk. ( figyelem, nem kell keleszteni, csak 10 percet pihentetni ebben a fázisban.) Celofánba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük. Közben 300 g vajat sütőpapír közé teszünk, és a kezünkkel lenyomkodjuk, majd sodrófával fél cm vastag téglalappá nyújtjuk. Hűtőbe tesszük pihentetni. Ha jól lehűltek a tészták ( 1-2 óra), összedolgozzuk. Az élesztős tésztát kinyújtjuk olyan nagyra, hogy a vajas tábla a közepére essen, és a tészta bal és jobb oldalát rá tudjuk hajtani. Szépen lenyomkodjuk a tésztát, megszabadítjuk a levegőbuborékoktól, majd hűtőbe tesszük. Ha jól lehűlt, sodrófával kinyújtjuk, és három rétegben visszahajtjuk. A 3 réteges hajtogatást megismételjük 3-szor. Ezt követően formázhatjuk a tésztát. Ha brioche-takarunk készíteni, akkor kör alakká nyújtjuk, ( min. fél cm), majd háromszögekre osztjuk. A háromszögeket felsodorjuk, és megkenjük tojással. Tepsire tesszük, és kelni hagyjuk szobahőmérsékleten ( duplájára) . 200 fokos sütőben 15percig sütjük.