2011. november 23., szerda

Rongyos kifli







Ez lett az első leveles tésztám, amire nagyon büszke vagyok, mert puha lett, omlós és leveles. A választásom egy bonyolult péksüteményre esett, de szerencsére sikerült:)) A rongyos kifli receptjét először Cziffray jegyezte fel a Magyar Nemzeti Szakácskönyvben, az 1840-es években. Az én receptem eredetinek tekinthető, mert nincs töltve. Leginkább a pesti kávéházakban fogyasztották reggelire, kávéval vagy tejeskávéval. Később azonban az ízletes magyar rongyos kiflit kiszorította a croassiant megjelenése.
A recept leírása előtt felhívnám a figyelmet, hogy a vaj legyen hideg, de ne fagyos, mert különben nehéz lesz kidolgozni a tésztát. Sok sikert és finom reggelit kívánok nektek!

Hozzávalók:
  • 25 dkg vaj ( hideg)
  • 60 dkg liszt
  • 1 mokkáskanál só
  • 4 dkg élesztő
  • 1 púpozott evőkanál cukor
  • 2 tojás
  • 1,5 dl  tej
  • 1,5 dl hideg víz

Elkészítés:
20 dkg vajat 8 dkg liszttel összedolgozunk, és téglalap alakra formázzuk, majd alufóliába csomagolva a hűtőbe tesszük. A maradék lisztet sóval elkeverjük. Az élesztőt feloldjuk a langyos tejben ( 1,5 dl) , majd a liszttel, maradék vajjal, cukorral, tojással, hideg vízzel , kanálnyi citromlével könnyű tésztává gyúrjuk. Legegyszerűbb mindent a kenyérsütőben keverni. 1órát kelni hagyjuk. Amikor már jó hólyagosra kelt, a vajas téglalapot kivesszük a hűtőből, és a téglalap alakra nyújtott tészta közepére tesszük. Ráhajtjuk a tészta széleit, mintha boríték lenne, majd visszatesszük a hűtőbe 30 percre. Kivesszük, kinyújtjuk, és ismét összehajtjuk. Ezt kétszer elvégezzük még. Amikor ezzel is elkészültünk, kinyújtjuk a tésztát, fél cm vastagra, és kettévágjuk hosszában. Háromszögekre osszuk, és egyenként felcsavarjuk. A tetejüket megkenjük tejjel simára kevert tojással, és 200 fokon 20 perc alatt megsütjük.

Tippek:  Ha nagyon ragadna a tészta, tegyünk a nyújtódeszkára és a sodrófára olajat, és a kezünket is kenjük be vele. Aki szereti, tehet a tésztába mazsolát is, vagy kandírozott narancshéjat.