2011. augusztus 3., szerda

Sajt házilag








 


Ha valaki házi sajtkészítésre adná a fejét, a következő receptet ajánlom:

A 2 liter házi zsíros tejet felforraljuk, beleteszünk 2 csapott evőkanál sót, 5 percig forraljuk. Utána hozzáadunk 3 evőkanál 20 % -os ecetet, és ezzel is forraljuk tovább, amíg a tej ki nem csapódik, és szét nem válik a savótól. Egy sűrű lyukú szűrőbe vékony vászon anyagot teszünk, és átszűrjük a tejet, hogy a savó lecsöpögjön. A sajtot fűszerezzük ízlés szerint ( kapor, petrezselyem, lilahagyma, kápiapaprika),  és jól összefogjuk a ruhával, kinyomkodjuk a felesleges folyadékot. Hagyjuk még 4 óra hosszát állni, hogy a maradék leve is kicsorogjon, és a sajt összeálljon.40 dkg finom, lágy sajt lesz belőle.






Bogács felé

Szeszélyes időjárás