2011. április 14., csütörtök

Pihe-puha házi kenyér ( graham)



Mióta anyu megsütötte ezt a kenyeret, már alig vesszük meg a boltit, olyan finom lett.Könnyű, finom, és egészséges, ráadásul adalékanyagok nélkül.



Hozzávalók:

  • 2 evőkanál burgonyapehely
  • 30 dkg BL80-as liszt
  • 20 dkg Graham liszt
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 dl víz
  • 0,75 dl tej
  • csipet aszkorbinsav
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1 csapott evőkanál só
  • 20 dkg öregtészta
Öregtészta elkészítése:
  • 3 dl víz
  • 1 csipet cukor
  • 40 dkg BL 80-as liszt
  • 2,5 dkg élesztő
Kenyérsütőben ebben a sorrendben öszzekeverni, és keleszteni egész éjjel.

A kenyértészta bekészítése:

Kenyérsütő gépbe kerüljön minden. A sorrend, ahogyan a hozzávalók kerültek a gépbe:
öregtészta, élesztő összemorzsolva, cukor, folyadék ( víz és tej keveréke), olaj, lisztek, burgonyapehely,só, aszkorbinsav.
 Hagyjuk, hogy a gép kétszer keverje át az összetevőket. Ha készen van a második keverés is, zárjuk le a kenyérsütőt, és hagyjuk kelni a tésztát 1 órán át.A tésztát vegyük ki, és tegyük át egy Tupperware nagy kelesztőtálba.( Ha nincs ilyen edényünk, tegyük bele egy jénai tálba.) Átgyúrom, letakarom, és  ismét a duplájára kelesztem.


A sütőt melegítsük elő 220 fokra, és tegyük át a tésztát egy Tupperware Ultra Pro 5 literes edénybe, metsszük be éles késsel, spricceljük le vízzel, majd fedjük le.10 percig süssük, majd vegyük le a hőfokot 200 fokra, és süssük tovább 30 percig. Akinek nincs Tupperware edénye, tegye egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Helyezhetünk a tepsibe egy kis tálka vizet is. Ha kisült a kenyér (ezt onnan tudjuk, a kenyér alját megkopogtatva kongó hangot ad), kenjük át vízzel  még egyszer a tetejét, és hagyjuk langyosra hűlni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése