Igazi őszies , melengető ízeket rejt ez a finom almatorta: könnyű piskótatészta keveredik a karamellizált almával. Fel lehet dobni nemesebb fűszerekkel, mint a csillagánizs, vagy a kardamom, de vigyázat, csak egy kevéske kell belőlük, mert átható ízük van.
Hozzávalók:
- 1kg alma
- fahéj, kardamom
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 1 marék dió
Piskóta:
- 4 tojás
- citromhéj
- 25 dkg cukor
- 21 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- fél dl forró víz
- 1 dl olaj
- vaníliaaroma ( vagy negyed rúd vanília)
- csipetnyi só
Elk.:
A 10 dkg cukrot öntsük az edény aljára, és karamellizáljuk meg. Dobjuk rá a 10 dkg vajat, majd a diót és a feldarabolt almákat. A karamellizált gyümölcsöt tegyük egy kivajazott tortaforma aljára.
A piskótához verjük fel a tojásokat a cukorral, amíg habos nem lesz. Adjuk hozzá az olajat, lisztet, vizet, sütőport, cukrot, citromhéjat, vaníliaaromát, és sót. A jól kidolgozott tésztát öntsük rá az almára, és tegyük előmelegített sütőbe, 45 percre.
Amikor kiűlt, fordítsuk meg, és válasszuk el a tortaformától. Fahéjjal díszítsük.
Jó étvágyat.