2012. november 20., kedd

Cornetti sfogliati, avagy croissant 1.

Ezt a receptet egy olasz lány kísérletezte ki. Még nem csináltam meg, de a recept nagyon szupernek tűnik, így hát elmentettem. Decemberben én is elkészítem. Aki szeretné, megtöltheti nutellával, lekvárral, vaníliás krémmel.
Hozzávalók:
  • 290 g vaj
  • 30 g margarin
  • 90 g cukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 275 g 00-ás liszt
  • 275 g Manitoba liszt
  • 170 g hideg víz
  • narancsaroma
  • 15 g friss élesztő
  • 115 g tej

Elk.:
A kétfajta lisztet összeszitáljuk, az élesztőt feloldjuk a vízben. Az élesztős vízhez hozzáadunk 150 g lisztet, és ezt a ragacsos masszát hagyjuk 1 órát pihenni hűtőben. Kivesszük, hozzáadunk 2 kanál lisztet, tojássárgáját, cukrot, tejet, maradék lisztet, narancsaromát, margarint. 1 órát pihentetjük a hűtőben. Kivesszük, és kerekre nyújtjuk. A közepére helyezzük a 290 g vajat, majd ráhajtjuk a tésztát. 10 percre visszatesszük hűteni. Kinyújtjuk, először a bal szélét, majd a jobb szélét visszahajtjuk középre, , majd 40 perc hűtő. Kivesszük, 90 fokkal elforgatjuk, kinyújt, széleket behajtogat, 40 perc hűtő. Megismételjük még egyszer: Kinyújt, 90 fokkal elforgat, széleket behajt, kinyújt. Háromszögekre vágjuk, a háromszögeket feltekerjük, és kiflikké formázzuk. Két órát kelesztjük meleg helyen, majd 200 fokon 5 percig sütjük. Jó étvágyat.