A recept leírása előtt felhívnám a figyelmet, hogy a vaj legyen hideg, de ne fagyos, mert különben nehéz lesz kidolgozni a tésztát. Sok sikert és finom reggelit kívánok nektek!
Hozzávalók:
- 25 dkg vaj ( hideg)
- 60 dkg liszt
- 1 mokkáskanál só
- 4 dkg élesztő
- 1 púpozott evőkanál cukor
- 2 tojás
- 1,5 dl tej
- 1,5 dl hideg víz
Elkészítés:
20 dkg vajat 8 dkg liszttel összedolgozunk, és téglalap alakra formázzuk, majd alufóliába csomagolva a hűtőbe tesszük. A maradék lisztet sóval elkeverjük. Az élesztőt feloldjuk a langyos tejben ( 1,5 dl) , majd a liszttel, maradék vajjal, cukorral, tojással, hideg vízzel , kanálnyi citromlével könnyű tésztává gyúrjuk. Legegyszerűbb mindent a kenyérsütőben keverni. 1órát kelni hagyjuk. Amikor már jó hólyagosra kelt, a vajas téglalapot kivesszük a hűtőből, és a téglalap alakra nyújtott tészta közepére tesszük. Ráhajtjuk a tészta széleit, mintha boríték lenne, majd visszatesszük a hűtőbe 30 percre. Kivesszük, kinyújtjuk, és ismét összehajtjuk. Ezt kétszer elvégezzük még. Amikor ezzel is elkészültünk, kinyújtjuk a tésztát, fél cm vastagra, és kettévágjuk hosszában. Háromszögekre osszuk, és egyenként felcsavarjuk. A tetejüket megkenjük tejjel simára kevert tojással, és 200 fokon 20 perc alatt megsütjük.
Tippek: Ha nagyon ragadna a tészta, tegyünk a nyújtódeszkára és a sodrófára olajat, és a kezünket is kenjük be vele. Aki szereti, tehet a tésztába mazsolát is, vagy kandírozott narancshéjat.