A camembert méltán viseli a lágysajtok királya elnevezést.A krémes, szalmasárga színű sajt a normandiai Camembert falucskához kötődik.A francia forradalom idején készítette el először egy Marie Harel nevű parasztasszony.A camembert lágy penészréteggel van bevonva, ami ehető.Nagyon illik baguettekhez, pirítósokhoz, zöldséges és burgonyás ételekhez.Ünnepi fogás lehet a rántott camembert áfonyalekvárral, ami egy igazi francia különlegesség.Én egy tepsis burgonyát készítettem most el, ami a besamel mártástól, a camemberttől és a provance-i fűszerkeveréktől lett francia.Egymagában de köretként, grillcsirke mellé is kitűnő mediterrán fogás.
Hozzávalók:
- 50 dkg burgonya
- 1 dl olaj
- 3-4 evőkanál liszt
- 3 dl tej
- 2 tojás
- citrom reszelt héja
- szerecsendió
- só, bors
- camembert sajt
- olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- Provance fűszerkeverék (Kotányi)
Elkészítés:
A burgonyákat megtisztítjuk, meghámozzuk, és felkarikázzuk.Forró vízben félpuhára főzzük, majd leszűrjük.A besamel-mártáshoz az olajat felhevítjük, és beletesszük a lisztet.Kicsit kevergetjük, majd lassan felöntjük a tejjel.Legyen enyhén folyós az állaga.Fűszerezzük citromhéjjal, szerecsendióval, sóval és borssal.Kicsit kihűtjük és belekeverünk 2 tojást.A burgonyákat egy olívaolajjal kikent tepsibe tesszük,megsózzuk, és egy gerezd fokhagymát apritunk rá. majd ráöntjük a kész besamel-mártást.A tetejére camembert sajtot szeletelünk, és megszórjuk a provance-fűszerkeverékkel. Pici olívaolajjal meglocsoljuk, és 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése