2010. június 3., csütörtök

Falafel-burger










Az arab konyha igen változatos. Na de egyben azért egyeznek:az igazi muszlim nem eszik disznóhúst és nem fogyaszt alkoholt.Az arab országokban a húsban a legkedveltebb a bárány, birka, csirke, borjú, a tengerparton a hal.Minden országnak meg van a saját specialitása.Jemenben a roston sült birkacomb, Kuvaitban a petrezselyemsaláta és a fűszeres rántott csirke, Egyiptomban a falafel, Tunéziában a töltött padlizsán, amit én "ájult imám" néven ismerek.A falafelt még most készítettem el először.A gasztronómiai kalauzban megtaláltam a magyar megfelelőjét:
apró, erősen fűszerezett, darált csicseriborsó gombóc jól átsütve.A csicseriborsó tehát a Közel-Keletről származik, emészthetősége 78%.Nagyon jó diabetikus hatása van, és kedvezően befolyásolja a koleszterin szintet.

A falafel-burger hozzávalói:
400 g csicseriborsó
2 gerezd fokhagyma
1 lila ujhagyma

1 tk.római kömény
1 tk.kurkuma
fél tk.harissa
2tk. liszt
2 tk.olaj
petrezselyem

Elkészítés:
A csicseriborsót áztassuk be egész éjszakára.Másnap minden hozzávalót tegyünk  turmixgépbe, és turmixoljuk össze.Formázzunk kis golyókat a masszából, lapítsuk korongokká, és forgassuk zsemlemorzsába.A korongokat süssük ki olajban, 3 percig süssük oldalanként.Tehetjük pitakenyérbe, paradicsomsaláta illi hozzá.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése