A természetes élesztő lisztből és vízből készült massza, ami annyiban különbözik a boltokban kapható élesztőktől, hogy a benne lévő baktériumok miatt sokkal lágyabb és levegősebb, könnyebben emészthetőbb lesz a tészta tőle. Aki szeretné , otthon is elkészítheti, hiszen ez az alapja a jó pizzának, panettonénak, pandoronak, kenyérnek , ciabattanak,calzonenak stb. Habár kicsit időigényes, és türelmet követel az elkészítés, az eredmény miatt megéri.
Minél régebbi egy élesztő, ( nevezzük pasta madre-nak), annál jobban fejti ki hatását.
De hogyan is készül a pasta madre?
Íme az én receptem
1.nap
- 130 g liszt ( Hajdú)
- 80 g langyos víz
- 1 kanál méz
2.nap
a masszából elveszünk 100 g-ot, ezt el is dobhatjuk. Hozzáadunk 50 g lisztet és 40 g vizet. Összekeverjük, majd állni hagyjuk meleg helyen. ( ez a folyamat a frissítés)
3. nap
elveszünk a masszából 100 g-ot, hozzáadunk 50 g lisztet, és 40 g vizet. Állni hagyjuk. Kezdenek megjelenni a szabálytalan méretű levegőbuborékok, ami jelzi, hogy jó úton haladunk. Az élesztőnk életre kelt.
4. nap
elveszünk 100 g masszát, hozzáadunk 50 g lisztet, és 40 g vizet. Ezt követően 16 órán belül megismételjük háromszor a frissítést, és ekkor elkészül a pasta madre.
Fontos tudnivalók:
- ha hűtőben tároljuk, egy héten 3-szor frissítsük
- le is lehet fagyasztani
- a felhasználás előtt 3-szor frissítsük 16 órán belül, legalább a felhasználás előtt három órával legyen kész.