2011. június 19., vasárnap

Meggyes kelt rétes, és meggyespite



meggyespite


meggyes kelt rétes


A hétvégén meggyszedés volt nálunk, és anyu a család kérésére azonnal sütött valami finomat.
Az én kedvencem a kelt rétes lett, már ránézésre is ínycsiklandozó. A receptek a következők:


Meggyes kelt rétes:

Hozzávalók ( 4 rúdhoz)
  • 80 dkg liszt
  • 4 dkg élesztő
  • 5 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 1/2 tk só
  • 2 ek tejföl
  • 3 ek étolaj
  • 1 tojás

Töltelék:
  • 1,5 kg magozott meggy,
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • fahéj

Elkészítés:

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, a lisztből tojással, cukorral, sóval ,tejföllel, olajjal és az élesztős tejjel tésztát dagasztunk, egy kicsit lágyabbra, mint a kelt tésztákat általában.
A megdagasztott tésztát lisztezett deszkára borítjuk, három részre vágjuk, megkenjük a tetejüket olajjal, és 40 percig kelni hagyjuk.
A töltelékhez a meggyet cukrozzuk, elkeverjük a fahéjjal.
Az asztalra abroszt terítünk, belisztezzük, és ráhelyezzük az első cipót. Nyújtsuk ki óvatosan a kívánt nagyságra, locsoljuk meg olajjal, szórjuk meg zsemlemorzsával, és potyogtassuk rá a meggyet, és újra egy kis zsemlemorzsát. Feltekerjük, és a tepsibe helyezzük. Így járunk el a többi cipóval is.
A tepsibe téve kelesszük még 30 percig, kenjük meg a tetejét olajjal, és előmelegített sütőben süssük pirosra, 25 perc alatt.

Meggyes pite


Hozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 5 dkg vaj
  • 4 dkg cukor
  • cukrozott meggy

Elkészítés:


az élesztőt 1 dl tejben felfuttatjuk, a tojássárgájákat a cukorral és a vajjal kikeverjük, hozzáadjuk az élesztőt, a tej felét, a lisztet, sót, a többi tejet, hogy egy lágy galuskatésztát kapjunk, amit fakanállal jól kidolgozunk. Hozzáadjuk a tojások habját is, és 40 percig kelesztjük. A tepsit hideg vajjal kikenjük, beleöntjük a masszát, és 20 percig újra kelesztjük. Rászórjuk a meggyet, és 30 percig egyenletes hőfokon megsütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése