meggyespite |
meggyes kelt rétes |
A hétvégén meggyszedés volt nálunk, és anyu a család kérésére azonnal sütött valami finomat.
Az én kedvencem a kelt rétes lett, már ránézésre is ínycsiklandozó. A receptek a következők:
Meggyes kelt rétes:
Hozzávalók ( 4 rúdhoz)
- 80 dkg liszt
- 4 dkg élesztő
- 5 dl tej
- 2 ek cukor
- 1/2 tk só
- 2 ek tejföl
- 3 ek étolaj
- 1 tojás
Töltelék:
- 1,5 kg magozott meggy,
- 2 csomag vaníliás cukor
- fahéj
Elkészítés:
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk, a lisztből tojással, cukorral, sóval ,tejföllel, olajjal és az élesztős tejjel tésztát dagasztunk, egy kicsit lágyabbra, mint a kelt tésztákat általában.
A megdagasztott tésztát lisztezett deszkára borítjuk, három részre vágjuk, megkenjük a tetejüket olajjal, és 40 percig kelni hagyjuk.
A töltelékhez a meggyet cukrozzuk, elkeverjük a fahéjjal.
Az asztalra abroszt terítünk, belisztezzük, és ráhelyezzük az első cipót. Nyújtsuk ki óvatosan a kívánt nagyságra, locsoljuk meg olajjal, szórjuk meg zsemlemorzsával, és potyogtassuk rá a meggyet, és újra egy kis zsemlemorzsát. Feltekerjük, és a tepsibe helyezzük. Így járunk el a többi cipóval is.
A tepsibe téve kelesszük még 30 percig, kenjük meg a tetejét olajjal, és előmelegített sütőben süssük pirosra, 25 perc alatt.
Meggyes pite
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 2 tojás
- 2 dkg élesztő
- 5 dkg vaj
- 4 dkg cukor
- só
- cukrozott meggy
Elkészítés:
az élesztőt 1 dl tejben felfuttatjuk, a tojássárgájákat a cukorral és a vajjal kikeverjük, hozzáadjuk az élesztőt, a tej felét, a lisztet, sót, a többi tejet, hogy egy lágy galuskatésztát kapjunk, amit fakanállal jól kidolgozunk. Hozzáadjuk a tojások habját is, és 40 percig kelesztjük. A tepsit hideg vajjal kikenjük, beleöntjük a masszát, és 20 percig újra kelesztjük. Rászórjuk a meggyet, és 30 percig egyenletes hőfokon megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése