2011. június 13., hétfő

Cseresznyés clafoutis




A clafoutis a franciaországi Limousin tartomány tipikus édessége. A tésztája egy sűrű palacsintatésztához hasonlít, amibe gyümölcsöket tesznek, és sütőben megsütik. Az eredeti clafoutis cseresznyéből vagy sárgabarackból készül, de más gyümölccsel is kipróbálhatjuk. ( meggy, eper, málna)

Hozzávalók:

( 30 cm átmérőjű tortaformához, 200 ml = 1 bögre)



  • 1 kg érett cseresznye
  • 1 bögre barnacukor
  • 4 tojás
  • 1 bögre tejszín
  • 1 bögre darált mandula
  • 1 bögre tej
  • 1 bögre liszt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 dl olaj
  • 1 rúd vanília

Elkészítés:

 A tojásokat kikeverjük a cukorral, beleöntjük a tejszínt és a tejet, ízesítjük vaníliával és citromhéjjal, majd a  lisztet és az olajat is hozzákeverjük. Egy kivajazott tortaformába öntjük a masszát, rászórjuk a kimagozott cseresznyét és a tetejére a mandulaforgácsot. Meghintjük vaníliás porcukorral, és 45 perc alatt 180 fokon készre sütjük. A clafoutis-ba nem kell sütőpor, egy tejpite- szerű pudingos tésztára számítsunk.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése