A clafoutis a franciaországi Limousin tartomány tipikus édessége. A tésztája egy sűrű palacsintatésztához hasonlít, amibe gyümölcsöket tesznek, és sütőben megsütik. Az eredeti clafoutis cseresznyéből vagy sárgabarackból készül, de más gyümölccsel is kipróbálhatjuk. ( meggy, eper, málna)
Hozzávalók:
( 30 cm átmérőjű tortaformához, 200 ml = 1 bögre)
- 1 kg érett cseresznye
- 1 bögre barnacukor
- 4 tojás
- 1 bögre tejszín
- 1 bögre darált mandula
- 1 bögre tej
- 1 bögre liszt
- 1 citrom reszelt héja
- 1 dl olaj
- 1 rúd vanília
Elkészítés:
A tojásokat kikeverjük a cukorral, beleöntjük a tejszínt és a tejet, ízesítjük vaníliával és citromhéjjal, majd a lisztet és az olajat is hozzákeverjük. Egy kivajazott tortaformába öntjük a masszát, rászórjuk a kimagozott cseresznyét és a tetejére a mandulaforgácsot. Meghintjük vaníliás porcukorral, és 45 perc alatt 180 fokon készre sütjük. A clafoutis-ba nem kell sütőpor, egy tejpite- szerű pudingos tésztára számítsunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése