A tintahal 3 féleképp isteni : lisztbe forgatva és kisütve , töltve ,és paradicsomos szószban megfőzve .
Aki szereti a tengeri halakat , ne hagyja ki , nagyon finom ! AZ eredeti változatát egy tunéziai szigeten , Kerkennah -on ettem először .Ott ugyanezt a szószt , vagy egytálételt polipból is elkészítik , mivel hogy ez a gyönyörû sziget hatalmas polipjairól ismert . ( Kerkennah rusztikus arab konyhájával azonnal belopta magát a szívembe , a jövőben lesz majd szó az ottani specialitásokról és magáról a szigetcsoportról is . ) Kis bulgurt tesznek a paradicsomszószba , ami enyhén csípős , és arab kenyérrel mártogatva fogyasztják.Az egyik kedvenc ételem.
Hozzávalók (2 személyre ) :
Hozzávalók (2 személyre ) :
3 közepes méretű fiatal tintahal megtisztítva
2 vöröshagyma
1 kanál harissa
1 üveg paradicsomkonzerv ( 0,5 literes )
kevés so
tunéziai fűszerek ( csipetnyi római kömény , paprika , kurkuma )
olívaolaj
petrezselyem
burgonya vagy 2 kanál bulgur
Elkészítés :
A hagymát felkockázzuk , és megpirítjuk olívaolajon.A tintahalakat feldaraboljuk , es a hagymára dobjuk.Hagyjuk 5 percig sercegni , majd felöntjük a paradicsomlével, és hozzáadjuk a harissát . Tegyük bele a megtisztított ujkrumplikat , vagy ha jobban szeretjük , a bulgurt.Hagyjuk rotyogni fél óráig .
( lehet 40 perc is ) . Ha szükséges , kevés vizet adjunk hozzá.Közben fűszerezzük sóval , tunéziai fűszerekkel . Ha az ízek jól összeértek , aprítsunk rá friss petrezselymet , es kenyérrel tálaljuk .
( lehet 40 perc is ) . Ha szükséges , kevés vizet adjunk hozzá.Közben fűszerezzük sóval , tunéziai fűszerekkel . Ha az ízek jól összeértek , aprítsunk rá friss petrezselymet , es kenyérrel tálaljuk .
A Csodálatos Kerkennah |
| ||
Kerkennah , a polipok szigete |
óriáspolip |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése