2014. december 29., hétfő

Buék 2015!

Kedves Olvasóim! Köszönöm nektek a nagy látogatottságot, és várlak titeket 2015-ben is finom receptekkel. Mindenkinek jó szórakozást szilveszterre, és receptekben gazdag boldog új évet!

2014. december 25., csütörtök

Spaghetti al salmone affumicato, füstölt lazacos spagetti





Lazacos spagetti hozzávalói: egy csomag füstölt lazacot feldarabolok, és 1 gerezd fokhagymával megdínsztelek olavaolajon. Megborsozom, majd 2-3 perc múlva felöntöm tejszínnel. 5-6 perc alatt jól besűrítem magas lángon, utána sózok, ha kell, és a tésztát al dente-re kifőzöm, majd belekeverem a szószba. Összefőzöm pár perc alatt, és petrezselyemmel tálalom. Lehet tagliolini-val  vagy tagliatelle-vel is készíteni, nagyon finom fogás! Buon appetito!

2014. december 23., kedd

Variációk bonbonra...

Variációk bonbonra, recept nemsokára.............Buék minden kedves blogolvasómnak, találkozunk 2015-ben is!! Holna felteszem az egyik kedvenc lazacreceptemet, a lazacos spagettit. Imádom, amilyen egyszerű, olyan mennyei!!



mézeskalácsok

2014. december 6., szombat

Narancsos croissant

A hetet egy csodálatos, könnyű édességgel zárom. A vajas croissant, azaz a brioche sfogliati az egyik kedvencem. Ez a változat narancsos lett, ami tésztába kevert mediterrán mixnek köszönheti. De lehet csokival, lekvárral tölteni, ki hogy szereti. Egy biztos, nem lehet abbahagyni...





                                                                                                                                                                                                                                    Ezt a brioche receptet próbáltam ki először. Nem a legkönnyebbek közé tartozik, de megérte. A rétegek szépen látszanak a tésztán, és a kelesztés miatt lágy, könnyű, könnyen emészthető reggeli péksüteményt kapunk. Ha ünnepre készítem, keverek a tésztába csokoládédarabokat, és kandírozott narancshéjat, ahogy a képen is látszik.
 Hozzávalók:

1. Előkelesztés


  • 100 g liszt
  • 100 g víz
  • 20 g méz
  • 20 g élesztő


Az élesztőt elkeverjük a vízzel, majd hozzáadjuk a lisztet és a mézet. Duplájára kelesztjük a keveréket.

2. Valódi tészta

Az élesztős keveréket kenyérsütőbe dobjuk, hozzájön 650 g liszt, 150 g porcukor, 140 g tojás, fél csomag mediterrán mix, 5 g só, 150 g tej, 70 g vaj. Összekeverjük a gépben kétszer, majd lisztezett deszkán 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk. ( figyelem, nem kell keleszteni, csak 10 percet pihentetni ebben a fázisban.) Celofánba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük. Közben 300 g vajat sütőpapír közé teszünk, és a kezünkkel lenyomkodjuk, majd sodrófával fél cm vastag téglalappá nyújtjuk. Hűtőbe tesszük pihentetni. Ha jól lehűltek a tészták ( 1-2 óra), összedolgozzuk. Az élesztős tésztát kinyújtjuk olyan nagyra, hogy a vajas tábla a közepére essen, és a tészta bal és jobb oldalát rá tudjuk hajtani. Szépen lenyomkodjuk a tésztát, megszabadítjuk a levegőbuborékoktól, majd hűtőbe tesszük. Ha jól lehűlt, sodrófával kinyújtjuk, és három rétegben visszahajtjuk. A 3 réteges hajtogatást megismételjük 3-szor. Ezt követően formázhatjuk a tésztát. Ha brioche-takarunk készíteni, akkor kör alakká nyújtjuk, ( min. fél cm), majd háromszögekre osztjuk. A háromszögeket felsodorjuk, és megkenjük tojással. Tepsire tesszük, és kelni hagyjuk szobahőmérsékleten ( duplájára) . 200 fokos sütőben 15percig sütjük.

2014. december 5., péntek

Lazacfalatkák hagymakéregben


Ünnepi menüajánlatom folytatódjon!                                                                                                      A lazac nem maradhat el az ünnepek alatt, megosztom hát veletek egyik kedvenc receptemet. 1 főre kell egy jókora lazacfilé, 2 gerezd fokhagyma, 1 fél póréhagyma, olívaolaj, só , bors, kapor. A lazacfilét megmosom, és ketté vágom, majd a fokhagymákat péppé töröm, és bekenem a halakat. Hagyom állni pár percet, majd a póréhagymát apróra vágom, és megdínsztelem az olívaolajon. Amikor üvegesre pirult, ráteszem a halakat, só, bors, majd 5-10 perc alatt megsütöm az egyik oldalát, megfordítom, és lefedve sütöm tovább( 10 perc), amíg szép piros nem lesz. A lazac hamar átsül, és nem is kell sokat sózni sem. Nagyon tápláló, omega 3 -ban gazdag hal. A végén vajjal, kaporral tálalom. Saláta illik hozzá. Jó étvágyat!