2014. június 23., hétfő

Spaghetti con zucchine e gamberi ( rákos-cukkinis spagetti)




Imádom a rákot, legyen az garnéla, királyrák, vagy homár. A recept egyszerű, de nagyszerű. Gyors, nyárias, és nem utolsó sorban kevés kalóriát tartalmaz. Olívaolajon megdínsztelek 2 gerezd fokhagymát, majd rádobom a cukkinicsíkokat( 1 kisebb cukkini elég) majd 20-25 dkg garnélát hozzádobok, és együtt pirítom magas lángon 10 percig. Ezután 5-6 db koktélparadicsomot félbe vágok, és mehet a serpenyőbe. Igazi színkavalkád lesz belőle, 1 db peperoncinot is dobok közé, illetve sózom, borsozom, amikor már készre főtt, kb.20 perc, petrezselyemmel meghintem . A tésztát ami lehet spagetti, v más fajta rövidebb tészta is( penne, fusilli) al-dente-re főzöm, majd hozzákeverem a rákos egyveleghez. Pár percig hagyom, hogy összeérjenek az ízek, és voilá: kész is a fantasztikus mediterrán ebéd!

2014. június 21., szombat

Focaccine con rosmarino e pomodoro





A focaccia olyan mint a pizza, csak üresen. Ez a változat nagyon jól sikerült, talán a házi tej és a meleg miatt.
1 nagyobb darab élesztőt ( kocka 1/5-e) feloldottam egy pici meleg vízben, majd a langyosított tejjel együtt( 3 dl) beletöltöttem a dagasztógépbe. 2-3 kanál olaj és fél kg liszt is ment bele, ilyenkor elindítom a gépet, és addig keveri, amíg össze nem áll. 2 mokkás kanál só kell bele, majd az állagától függően liszt. Fontos, hogy a tészta lágy, szinte ragacsos maradjon, a kelés után is, kb. 1 óra alatt megkel. Lisztezett kézzel kitettem a tepsibe, és szétdaraboltam kisebb gömbökké, majd meglapogattam, és megszórtam sóval, rozmaringgal, és paradicsomszeletekkel. A napon kelt még 10 percet, majd 200 fokon készre sütöttem, kb. 12-15 perc elég.
Lehet enni köretként salátához, vagy lehet rá tenni felvágottakat, illetve magában is finom.
Puglia tartományban tesznek főtt burgonyát is a tésztába, legközelebb egy tipikus pugliai töltött pizzát is sütök, kíváncsi leszek a különbségre. Jó étvágyat, és jó kísérletezgetést!!

2014. június 20., péntek

Spaghetti alla marinara (tengerészek spagettije)


lila peperoncino

cozze






Hozzávalók :

  •  1 csomag spagetti
  • 1 háló kék kagyló-vongole  és pár darab( 6-7 világosbarna kagyló-cozze)
  • 3 gerezd nagyobb fokhagyma
  • 1 csokor petrezselyem
  • aki szeretne paradicsomlé 3-4 kanál
  • olívaolaj, só, bors, peperoncino( friss)


Elk.:
A kagylót sós vízbe tesszük éjszakára, hogy a homok leszálljon belőle, kiválogatjuk a kinyílt és széttört darabokat, le is sikálhatjuk kicsit. Átöblítjük több léről, majd egy serpenyőben( nagy) olívaolajat hevítünk, és  petrezselymet a fokhagymával együtt összeaprítjuk és az olajon pár percig megdínszteljük( soffritto-ez az un. alap) ebbe tesszük a kagylókat, rádobunk egy felaprított peproncínót, ami kissé pikánssá varázsolja, pici só és bors, majd mehet rá a fedő, takarék lángon. Aki szeretne, hozzáadhat pár kanál paradicsomlevet is. Addig pároljuk a kagylóegyveleget, amíg ki nem nyílnak (kb. 10 perc)A spagettit nagyon al dente-re főzöm ( félkész, a belseje még kemény legyen), majd leszűröm és tovább főzöm a kagylókkal együtt, így a levüket jól magába szívja a spagetti. Amikor a kagylók mind kinyíltak és a spagetti is megfőtt, tálalhatjuk. A végén meglocsoljuk extra szűz olívaolajjal,  szórunk rá még petrezselymet és aprított fokhagymát, citromgerezdet adunk hozzá. Jó étvágyat. Sok ásványi anyagot tartalmaz a kagyló!! Metróban veszem, csak frisset, és alehető leghamarabb el kell fogyasztani, hűtőben tároljuk a fogyasztásig.

2014. június 17., kedd

Citromsorbet( Sorbetto al limone)

Hűsítő, és nagyon citromos, köszönet  www.ildinyo.blogspot.com -nak a receptért, egyszerűen fantasztikus!!
A citromtalp ötletét egy orosz lánytól vettem, aki a francia riviérán nyaralt, és egy szupermarketben vett citromba töltött sorbetet. Természetes ízek, és a látvány is magáért beszél...

Hozzávalók:


20 dkg barnacukor
2 evőkanál méz
5 db citrom
fél liter víz
3-4 kanál mascarpone sajt
1 zacskó tejszín

Elk.:
a vizet felforralom a cukorral és a mézzel, majd 15 percig főzöm forrástól számítva, amíg sűrű szirupot nem kapok. Ezt kihűtöm, és belecsavarom 5 citrom levét, közben a kivájt citromokat félreteszem. A limonádéba keverek egy zacskó habbá vert tejszínt, és 2-3 kanál mascarponét. Jól összekeverem, meghintem citromhéjjal, és mehet a fagyóba. Óránként felkeverem, hogy a kristályokat széttörjem, majd amikor már majdnem megfagyott, beletöltöm a citromokba, és a sapkát visszateszem a fagyik tetejére. Hűtőm, ameddig meg nem fagy. Finom desszert egy laktató ebéd vagy vacsora után, és még az emésztést is segíti.









2014. június 14., szombat

Grillezett aranydurbincs zöldségkörettel, rozmaringgal ( Orata grigliata con verdure miste)











Újra visszatértem a blogoláshoz, épp itt az ideje, hogy töltsek fel új recepteket. Grillezni vágytam, így gyorsan tüzet gyújtottam, majd amikor már szép láng égett, rádobtam egy kis faszenet és vártam, amíg megfelelő hamuréteg képződik. Közben előkészítettem a halat ( metroban veszem mindig, mert nagyon friss), besóztam, és befektettem a halformájú grillbe. Bekentem olívaolajjal a grilleket, hogy ne tapadjon oda. A kedvenc halaim tengeri sügér és aranydurbincs, igazán ízletesek grillezve, és alig van szálka, csak egy központi, ez kibírható.
A faszénra ajánlok szórni a fűszernövényből, tehetünk a halra is, illetve annak belsejébe.
A zöldségeket( gombát, cukkinti, hagymát, stb.) megmossuk besózzuk, és mehet a grillbe. 20-20 PERC ELÉG NEKIK,és kész is a finom ebéd vagy vacsora. A kellemes füstös szag bejárja a levegőt, a rozmaring aromájával együtt, csodás  illatok, a grillezés  igazi hobbi számomra...

Desszertként málnát és meggyet szedtem, illetve volt ribizli és barack, ennél jobb fogást??

Folyt köv...tengeri sügér és kalamári.