2013. június 20., csütörtök

Mi is az a bergamott?

A minap találtam egy bergamott szappant az egyik üzletben. Citrusos, friss illata van, nagyon hűsítő a zuhany, amikor használom. Gondoltam, utána járok kicsit, mi is az a bergamott. Egy citrusféle, sok parfüm alapanyaga, az egyik leghíresebb bergamott a calabriai, egyedülálló aromája miatt a parfümgyártók is innen hozatják a bergamottot. Készül belőle finom lekvár, ha valaki szerencsés lenne, és hozzájutna, 2 kg hámozott bergamottot össze kell főzni 1,6 kg cukorral, amíg lekvár sűrűségű nem lesz. Isteni íze van. Készül belőle szappan, parfüm, illetve illóolaj. Igazi nyári gyümölcs, aromája frissítő, stresszoldó hatású. Ennek hatására citromlekvárt készítek, majd hozom a receptjét...






házi citromlekvár

Elkészítettem a saját citromlekváromat, bergamott híján megtette a citrom is. 2 kg meghámozott citromot  és 4-5 db citrom héját összefőztem 1,6 kg cukorral, és addig főztem, amíg ragacsos, lekvár állaga nem lett.( 2-3 óra hossza) Isteni finom, frissítő, kellemes ízű. Reggel pirítóssal eszem, olívaolajat csepegtetek a kenyérre, és a lekvárt rákenem. Kávéval fogyasztom.

2013. június 18., kedd

Kedvenc illatom - Miss Dior

Kedves olvasóim, ez egy rendhagyó bejegyzés lesz, tegnap érkezett meg a kis drága, a kedvenc parfümkollekcióm: Christian Dior Scent Collection.
4 db kis parfümből áll, 5 ml-esek, Christian Dior parfüm erőteljesebb, eau de toilette könnyebb, eau fraiche citrusos-friss és a  blooming bouqet , ami gyümölcsös a bőrömön. A kedvencem az Eau Fraiche, a bergamot miatt, olyan friss citrusos, mégis elegáns, és 1 óra elteltével a pacsuli is előbújik:) Öntős parfümök, egy kicsi elég a csuklóra, vagy a hajtőre főleg kánikulában. Összesen tehát 20 ml, ami épp elég ahhoz, hogy ne unjam meg. Hiába vettem 100 ml-es parfümöket, meguntam 50 ml után. Ekkor határoztam el, hogy a kisebb kiszereléseknél maradok. Praktikusak is, utazáshoz, alkalmakra elfér a retikülben, és 4 különböző illatot variálhatok.
Gyönyörű a doboza, és egy  Dior zacsi is járt hozzá plusz egy Dolce Gabbana ajándék parfüm. Imádom őket, remélem nektek is tetszik. Szó ami szó, Tian Dior tudja, mitől döglik a légy...( vagy inkább a nő).






2013. június 2., vasárnap

Epres tiramisu

Epermisut készítettünk, és nagyon ínycsiklandozó édesség lett. Többször is elkészítem, mindenkinek ajánlom, nagyon nagy sikerrrel jár, és könnyű elkészíteni. Átlátszó tálban a legmutatósabb.

Hozzávalók
  • 20 dkg fehércsoki
  • 50 dkg eper
  • 30 dkg mascarpone
  • 1 dl tejszin






a szirup


  • 10 dkg cukor
  • 2 dl víz
  • 2 db citrom reszelt héja és leve
összeállításhoz


  • 40 db babapiskóta
  • kakaópor a tetejére
  • 30 dkg eper

Elkészítés:
A szirupot elkészítjük, vagyis felforraljuk a vizet a cukorral a citrom levével és héjával.
A fehércsokit felolvasztjuk, kicsit hűtjük,  majd összekeverjük az 50 dkg pépesített eperrel és a mascarponéval, felvert tejszínnel. A rétegzés következik. A babapiskótákat belemártjuk a szirupba, majd rákenjük a fehércsokis-epres pépet, eperszeletekkel befedjük. Ezt folytatjuk addig, amíg minden hozzávaló el nem fogy. A tetejét megszórjuk cukrozatlan kakaóporral, és lehűtjük.
Én elhagytam a kakaóport, de így is finom lett.
Forrás : Stahl konyhája