2013. február 16., szombat

Bomboloni alla crema

Megsütöttük a bombolonit, ami egy olasz fánk, vagy más néven krapfen, azaz bécsi fánk. Lehet tölteni vanília-vagy csokikrémmel. Mindkettő nagyon finom, az énkedvencem a csokis krémes.





Előkelesztés:

  • 100 g liszt
  • 60 g meleg víz
  • 25 g élesztő

Összegyúrni, keleszteni addig, amíg a duplájára nem nő. kb 1 óra.

2.kelesztés:

  • 185 g előkelesztett tészta
  • 200 g simaliszt
  • 200 g rétesliszt
  • 50 g cukor
  • 75 g vaj
  • 100 g tojás( egész)
  • 80 g víz
  • 4 g só
  • vaníliaaroma
  • citromhéj

az előkelesztett tésztához hozzáadni a többi összetevőt, majd a tésztát duplájára keleszteni.
Amikor kész, kinyújtjuk, és kis korongokat szaggatunk. Hagyjuk kelni a korongokat még 1 órán át, aztán lehet olajban kisütni.

Töltelék:

  • 500 ml tej
  • 4 tojás sárgája
  • 4 kanál liszt
  • 8 kanál cukor
  • 1 csomag vanília


a tojást elkeverjük a cukorral, majd a tejbe beletesszük, és lassan főzni kezdjük. Hozzáadjuk a lisztet, a vaníliát.Akkor kész, amikor besűrűsödik. Levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni, és megtöltjük vele a fánkokat. Porcukorral meghintjük.

A magyar farsangi fánk receptje:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 8 tojássárgája
  • 10 dkg margarin
  • 1 ek rum
  • fél citrom reszelt héja

Elk.:
a lisztet egy keverőtálba öntjük, a közepébe kis fészket készítünk. Az élesztőt belemorzsoljuk, majd egy kevés tejjel és cukorral összekeverjük. Amikor az élesztő felfut, a többi tejet, tsárgáját, margarint, porcukrot, rumot, reszelt citromhéjat beletesszük, picit sózzuk. Addig gyúrjuk fakanállal, amíg hólyagos nem lesz. Ezután letakarva, meleg helyen megkelesztjük. A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd pogácsaszaggatóval korongokat szaggatunk. Még kelesztjük a korongokat is, majd mélyedést nyomunk a közepére, és olajban kisütjük. Baracklekvárral töltjük, és porcukorral meghintjük.
Tipp: a megformázott fánktésztát azonnal süssük ki, különben alakját veszti.



Még néhány tipp, amit összegyűjtöttem a nosalty-ról:



farsangi szezon főszereplőjének, a fánk készítésének sokan nem mernek nekiállni, pedig egy kis odafigyeléssel és néhány alapszabály betartásával nem is olyan nehéz a pihe-puha fánkok gyártása.
  1. Mint minden kelt tésztát, a fánkot is meleg helyen készítsük, és a hozzávalókszobahőmérsékletűek legyenek.
  2. lisztet szitáljuk át, így könnyebb lesz a fánk tésztája.
  3. Próbáljuk ki, hogy nem egész tojásokkal, csak tojás sárgájával készítjük a fánkot, lazább lesz a tészta.
  4. Tegyünk evőkanálnyi rumot a tésztába, ezzel megelőzhetjük, hogy sütés közben teleszívja magát olajjal a fánk.
  5. Addig keverjük fakanállal, vagy dagasszuk kezünkkel a tésztát, amíg fényes-hólyagosnem lesz, és elválik az edény falától.
  6. Türelmesen várjuk ki, míg duplájára kel a tészta.
  7. Laza (ne erőteljes) mozdulatokkal nyújtsuk ujjnyi vastagra a tésztát.
  8. Lisztbe mártott fánkszaggatóval (vagy bögrével/pohárral) szaggassuk.
  9. Szaggatás után hagyjuk letakarva pihenni a fánkokat, úgy 10-15 percet.
  10. A fánksütő serpenyőben 1,5-2 cm magasan álljon az olaj.
  11. Végezzünk próbát a sütés megkezdése előtt, dobjunk egy kis tésztadarabot az olajba, hogy megállapíthassuk, kellően felmelegedett-e már.
  12. A nyújtódeszkán lévő felükkel felfelé tegyük a fánkokat az olajba. Ne zsúfoljunk bele sok fánkot, egyszerre annyit tegyünk a serpenyőbe, amennyi kényelmesen elfér.
  13. Az első oldalt lefedve süssük 1-2 percig, fordítás után fedő nélkül süssük tovább.
  14. Konyhai papírtörlőre szedjük a kisült fánkokat, hogy leitassuk a felesleges olajat.
  15. Csak akkor hintsük porcukorral a fánkokat, mikor már langyosra hűltek.
Hamisítatlan farsangifánk-receptekért kattints a képre!