2012. december 28., péntek

Somlói galuska



Kívánok minden kedves olvasómnak
 boldog új évet. Találkozzunk 2013-ban is!





Zárjuk az évet Somlóival: a sütemények királyával!











Hozzávalók:

hozzávalók 5 főre

Tésztához
  Cukorsziruphoz (opcionális)

  • 250 ml víz
  • 200 g cukor
  • 1 dl rum
  • 1 nagy marék mazsola
  • 1 dl rum
  • 10 dkg darált dió

Csokiöntethez:10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 3 ek cukrozatlan kakaópor, 2 ek hideg tej
Tálaláshoz: tejszínhab


  1. Két piskótát sütünk: egy simát és egy kakaósat. Ehhez a tojások fehérjét a sóval kemény habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral, géppel, habosra keverjük, hozzáadagoljuk a lisztet. A masszát megfelezzük, és az egyik feléhez hozzákeverjük a kakaóport. A tojásfehérje habot elfelezve, egyik, ill. a másik tálba óvatosan beleforgatjuk.
  2. Két, sütőpapírral bélelt tepsire terítjük a piskótatésztákat vékonyan, ügyelve, hogy közel egyforma nagyságúak legyenek.
  3. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt (tűpróba!) megsütjük a piskótákat (egymás után).
  4. A cukorsziruphoz cukrot és a vizet kis lábasban feltesszük a tűzre, és addig melegítjük, míg sűrű szirup nem lesz. A tűzről lehúzva, amikor már langyos, hozzákeverjük a rumot. Hagyjuk teljesen kihűlni.
  5. A mazsolát rumba áztatjuk.
  6. Elkészítjük a vaníliakrémet.
  7. A kihűlt piskótákat megfelezzük, és következik a rétegezés: egy sima piskótával kezdünk, meglocsoljuk a cukorsziruppal, megkenjük a vaníliakrémmel, megszórjuk a lecsepegtetett mazsolával és meghintjük a dióval. Erre jön a kakaós piskóta, az előzőek szerint járunk el, majd még egy sima piskóta, és a töltés, végül a megmaradt kakaós piskótával zárjuk az egészet. Ha maradt krém, mazsola és dió, ezt is megkenjük, megszórjuk, ha nem, az sem baj. Fóliába csomagoljuk és legalább 4-5 órára hűtőbe tesszük, de még jobb, ha egy egy egész éjszakára ott felejtjük.
  8. A csokiöntethez gőz felett összeolvasztjuk a vajat és a cukrot, és a gőzről levéve hozzákeverjük a kakóport, majd a hideg tejet is beledolgozzuk.
  9. A réteges piskótából desszertes gyűrűvel (vagy egy pohárral) tornyokat szaggatunk. Meglocsoljuk csokival és tejszínhabbal tálaljuk.

2012. december 9., vasárnap

Panettone házilag












Egy szuper receptet találtam , megsütöttük az első panettonét, és isteni lett. Kis adag élesztőt használtunk, a kalács mégis szépen megnőtt. Könnyű, finom, de még sincs olyan műíze, mint a boltokban kapható kalácsnak, próbáljátok ki.









Olasz Karácsonyi kenyér ( Panettone ) 

  • 1/2 bögre ( cup )  tej,2.8 % 
  • Az 5 dkg os élesztő fele
  • 3/4 bögre sima liszt
ez az "előkelesztés "

 Tészta 

  • 113 gr tea vaj
  • 1/2 teáskanál so
  • 1/3 bögre cukor
  • 1 teáskanál citrom héja reszelve
  • 2 teáskanál vanilia aroma
  • 1 evőkanál rum
  • 3 extra nagy tojás,+ 3 sárgája szoba hőmérsékletű
  • 3 bögre sima liszt 
  • 1/2 bögre kandírozott gyümölcsök,mazsola, narancshéj
  • 2 evőkanál tea vaj
Minden hozzá való szoba hőmérsékletű legyen,
Langyosítsd meg a tejet,tedd hozzá az élesztőt,majd a 3/4 bögre sima liszt, jol keverd el,majd fedd le átlátszó foliával,és hagyd pihenni 30 percet,míg megemelkedik.

A tészta:


A gépbe jol keverd ki a vajat ,míg lágy,és puha,majd a só,cukor,citrom héj,vanilia aroma,rum,folytasd a keverést míg kivilágosodik,és puha lesz, 5 percet kb.
A tojásokat ,egészet,sárgáját,keverd ki,majd a harmadát tedd a kikevert vajhoz,add a lisztes keverék harmadát,majd így felváltva, a tojás keveréket, majd a lisztet.
Most keverd hozzá az előkelesztett tésztát,  és jol keverd ki 5 percen keresztül,míg szép fényes lesz.
A végén a kandírozott gyümiket add hozzá.
Vajazz ki  egy tálat, majd tedd bele a tésztát, és forgass rajta egyet hogy mindenhol vajas legyen.
Jól fedd le fóliával ,hogy ne kapjon levegőt, majd hagyd kelni 1 és 1/2 órát, langyos helyen.
Keverd meg a tésztát fakanállal hogy lelaposodjon, majd tedd a kivajazott formádba, vajazd be a neylon foliádat, majd terítsd rá lazán és újból keleszd 1 órát, míg dupla lesz, vagy míg eléri a formád tetejét.
Amikor már majdnem elérte melegítsd be a sütőt 175 fokra ,ha a tészta elérte a magasságot, tedd a sütőbe 20 percet, persze neylon nélkül :)) míg megbarnul a teteje, majd tegyél rá alufoliát, és süsd tovább 20-30 percet. Vedd ki a sütőből, majd kend be mindenhol a vajjal, és hagyd kihülni.
Jó sütést!



2012. december 1., szombat

A természetes élesztő ( lievito naturale) 1.








A természetes élesztő lisztből és vízből készült massza, ami annyiban különbözik a boltokban kapható élesztőktől, hogy a benne lévő baktériumok miatt sokkal lágyabb és levegősebb, könnyebben emészthetőbb lesz a tészta tőle. Aki szeretné , otthon is elkészítheti, hiszen ez az alapja a jó pizzának, panettonénak, pandoronak, kenyérnek , ciabattanak,calzonenak stb. Habár kicsit időigényes, és türelmet követel az elkészítés,  az eredmény miatt megéri.

Minél régebbi egy élesztő, ( nevezzük pasta madre-nak), annál jobban fejti ki hatását.
De hogyan is készül a pasta madre?

Íme az én receptem

1.nap
  •  130 g liszt ( Hajdú)
  •   80 g langyos víz
  •    1 kanál méz
Egy befőttes üvegben elkeverjük, és egy celofánnal lefedjük. 1 napig állni hagyjuk, 25 fokos hőmérsékleten, huzattól óvva.


2.nap

a masszából elveszünk 100 g-ot, ezt el is dobhatjuk. Hozzáadunk 50 g lisztet és 40 g vizet. Összekeverjük, majd állni hagyjuk meleg helyen. ( ez a folyamat a frissítés)

3. nap
elveszünk a masszából 100 g-ot, hozzáadunk 50 g lisztet, és 40 g vizet. Állni hagyjuk. Kezdenek megjelenni a szabálytalan méretű levegőbuborékok, ami jelzi, hogy jó úton haladunk. Az élesztőnk életre kelt.

4. nap

elveszünk 100 g masszát, hozzáadunk 50 g lisztet, és 40 g vizet. Ezt követően 16 órán belül megismételjük háromszor a frissítést, és ekkor elkészül a pasta madre.

Fontos tudnivalók:
  •  ha hűtőben tároljuk, egy héten 3-szor frissítsük
  • le is lehet fagyasztani 
  • a felhasználás előtt 3-szor frissítsük 16 órán belül, legalább a felhasználás előtt három órával legyen kész.