2012. november 25., vasárnap

Brioche vagy croissant 2.










Ezt a brioche receptet próbáltam ki először. Nem a legkönnyebbek közé tartozik, de megérte. A rétegek szépen látszanak a tésztán, és a kelesztés miatt lágy, könnyű, könnyen emészthető reggeli péksüteményt kapunk. Ha ünnepre készítem, keverek a tésztába csokoládédarabokat, és kandírozott narancshéjat, ahogy a képen is látszik.
 Hozzávalók:

1. Előkelesztés


  • 100 g liszt
  • 100 g víz
  • 20 g méz
  • 20 g élesztő


Az élesztőt elkeverjük a vízzel, majd hozzáadjuk a lisztet és a mézet. Duplájára kelesztjük a keveréket.

2. Valódi tészta

Az élesztős keveréket kenyérsütőbe dobjuk, hozzájön 650 g liszt, 150 g porcukor, 140 g tojás, 5 g só, 150 g tej, 70 g vaj. Összekeverjük a gépben kétszer, majd lisztezett deszkán 1 cm vastag téglalappá nyújtjuk. ( figyelem, nem kell keleszteni, csak 10 percet pihentetni ebben a fázisban.) Celofánba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük. Közben 300 g vajat sütőpapír közé teszünk, és a kezünkkel lenyomkodjuk, majd sodrófával fél cm vastag téglalappá nyújtjuk. Hűtőbe tesszük pihentetni. Ha jól lehűltek a tészták ( 1-2 óra), összedolgozzuk. Az élesztős tésztát kinyújtjuk olyan nagyra, hogy a vajas tábla a közepére essen, és a tészta bal és jobb oldalát rá tudjuk hajtani. Szépen lenyomkodjuk a tésztát, megszabadítjuk a levegőbuborékoktól, majd hűtőbe tesszük. Ha jól lehűlt, sodrófával kinyújtjuk, és három rétegben visszahajtjuk. A 3 réteges hajtogatást megismételjük 3-szor. Ezt követően formázhatjuk a tésztát. Ha brioche-t akarunk készíteni, akkor kör alakká nyújtjuk, ( min. fél cm), majd háromszögekre osztjuk. A háromszögeket felsodorjuk, és megkenjük tojással. Tepsire tesszük, és kelni hagyjuk szobahőmérsékleten ( duplájára) . 200 fokos sütőben 15percig sütjük.

Itt a videó, ha valakinek nem lenne világos a folyamat:


 A videó két részből áll. Igaz, nem magyarul beszél a hölgy, de jól látszik a levelestészta készítés. Sok sikert.
Tipp: lehet tölteni a kifliket lekvárral, vaníliakrémmel, nutellával. Én diót szórtam a tetejükre, és így is finom lett.


2012. november 20., kedd

Cornetti sfogliati, avagy croissant 1.

Ezt a receptet egy olasz lány kísérletezte ki. Még nem csináltam meg, de a recept nagyon szupernek tűnik, így hát elmentettem. Decemberben én is elkészítem. Aki szeretné, megtöltheti nutellával, lekvárral, vaníliás krémmel.
Hozzávalók:
  • 290 g vaj
  • 30 g margarin
  • 90 g cukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 egész tojás
  • 275 g 00-ás liszt
  • 275 g Manitoba liszt
  • 170 g hideg víz
  • narancsaroma
  • 15 g friss élesztő
  • 115 g tej

Elk.:
A kétfajta lisztet összeszitáljuk, az élesztőt feloldjuk a vízben. Az élesztős vízhez hozzáadunk 150 g lisztet, és ezt a ragacsos masszát hagyjuk 1 órát pihenni hűtőben. Kivesszük, hozzáadunk 2 kanál lisztet, tojássárgáját, cukrot, tejet, maradék lisztet, narancsaromát, margarint. 1 órát pihentetjük a hűtőben. Kivesszük, és kerekre nyújtjuk. A közepére helyezzük a 290 g vajat, majd ráhajtjuk a tésztát. 10 percre visszatesszük hűteni. Kinyújtjuk, először a bal szélét, majd a jobb szélét visszahajtjuk középre, , majd 40 perc hűtő. Kivesszük, 90 fokkal elforgatjuk, kinyújt, széleket behajtogat, 40 perc hűtő. Megismételjük még egyszer: Kinyújt, 90 fokkal elforgat, széleket behajt, kinyújt. Háromszögekre vágjuk, a háromszögeket feltekerjük, és kiflikké formázzuk. Két órát kelesztjük meleg helyen, majd 200 fokon 5 percig sütjük. Jó étvágyat.