2011. december 29., csütörtök

BUÉK:Szilveszteri trüffeltorta


BUÉK MINDEN OLVASÓMNAK,

az idei évet egy trüffeltorta recepttel zárom. A díszeket én találtam ki, amire a legbüszkébb vagyok, azok a fehércsokiból készült angyalszárnyak:))

Diós-csokis piskóta

  • 7 tojás
  • 3 dkg kakaópor
  • 14 dkg cukor
  • 10 dkg dió
  • 2 kanál liszt
  • 2 kanál zsemlemorzsa
 A tojásfehérjét habbá verem, és a többi hozzávalót apránként belekeverem. 20-22 cm-es tortaformában kisütöm.
Krém

1 doboz 5 dl-es tejszínt felforralok, és belekeverek 1,5 tábla fekete vagy tejcsokit. Elkeverem, amíg a krém homogén nem lesz. Ne forraljuk fel. Reszelek bele narancshéjat, és kihűtöm. Amikor hidegre hűlt, felverem habverővel. Másnap összeállítom a tortát. A piskótát ketté vágom, és betöltöm a kemény krémmel. Bevonom teljesen, majd a maradék krémet habzsákba töltöm, és feldíszítem a torta tetejét. Csokiforgáccsal, és csokibetűkkel megtűzdelem. Majd amikor felvágjuk, lefotózom belülről is. Addig is jó készülődést nektek:))

                                                                                   az angyalszárnyak itt láthatók a jobb felső sarokban...



2011. december 24., szombat

Bon Bon házilag 2.


 

Hmmm, a bonbonok! A képen látható háromféle típus, a kerek az olasz trüffel, a sötétbarna a marcipános, a mogyoróbarna az amarettós. Mind nagyon finom lett, alig lehet abbahagyni az evésüket, ezért jó sokat csináltam, mert holna érkezik a vendégsereg...

Olasz trüffel

2 tábla étcsokit feldaraboltam, és (1, 2 dl tejszínben, amit felforrósítottam )elkevertem. Folyékony massza lett belőle. A masszához kevertem amarettólikőrt ( pár csepp, de lehet többet is) és mandulaaromát ( 1-2 cseppentés), reszeltem bele friss narancshéjat. Összekevertem és lehűtöttem. Amikor formázhatóra dermedt, kakaóporba forgattam.

Amarettós bonbon

Ugyanúgy készül, mint az olasz trüffel, csak 2 tábla csoki helyett 1 és egy negyed táblát tettem a tejszínbe. A többi hozzávaló u.a. Szilikon bonbonformát kikentem olvasztott tejcsokival, és amikor megdermedt, betöltöttem a krémet. Lezártam csokival a bonbon alját és kihűtöttem.

Marcipános bonbon

Kimaradt egy kevés a diós és az amarettós bonbon töltelékéből. A kettőt összekevertem, és meg adtam hozzá 1 kanál nutellát. Szilikon bonbonformákat kikentem étcsokival, és minden bonbonsapkába egy apró marcipángolyót tettem. (A marcipánt készen vettem, és ebből lecsippentettem egy ujnyit, amit golyóvá formáltam.) Belenyomkodtam a sapkába, majd erre jött a krém. Lezártam a sapkákat, és kihűtöttem. Anyu kedvence ez a marcipános lett, mert amikor beleharap, szépen látszanak a rétegek.Remélem, adtam néhány inspiráló ötletet nektek a bonbonkészítéshez, és ti is bátran próbálkozzatok, a fantázián múlik az egész...


2011. december 22., csütörtök

Fehércsoki bonbon




































Elkezdődött nálunk a bonbonok gyártása. Az idén többféle ízű lesz, az első szériát tegnap este készítettem, ezt a receptet nektek ajánlom, kedves olvasóim. Amint elkészül a többi finomság, azonnal töltom...

Hozzávalók kb 21 db bonbonhoz
  • 1 db tupperware szilikonforma
  • 1 db tupperware szilikon kenoecset
  • 2 tábla fehér csoki
  • maréknyi dió
  • 1 kiskanál marcipánmassza
  • 2 evőkanál mazsola
  • 1 kiskanál porcukor
  • narancshéj ízlés szerint

A fehér csoki mennyisége függ attól, hogy mennyi bonbont készítünk, ezert vegyünk mindig többet, hátha szükség lesz rá. A töltelékhez a diót ( ami ugyancsak lehet több, ha valaki diósabban szereti), a marcipánt, mazsolat, pocukrot, narancshéjat beledobjuk turmixgépbe, és addig turmixoljuk, amíg a dió olajától ragadós masszát nem kapunk. Ha túl darabos lenne, lancsos vízzel tegyük képlékenyebbé. A fehércsokit olvasszuk fel gőz felett, majd egy SZILIKONecsettel ( ezzel a legjobb) kenjük ki a bonbon formákat. Miután megdermedt, kenjük ki ismét, hogy a bonbonsapkák nehogy kilyukadjanak. Tegyük hideg helyre, akár a szabadba is pár percre. Amint megszilárdultak a sapkak, töltsük bele kiskanallal a diótölteléket. Zárjuk le a talpakat folyékony csokival, és hűtsük ki a bonbonokat. Másnap már fogyasztható: egyszerűen pattintsuk ki a szilikonformákból. Aki szeretné, díszítheti fekete csokival a tetejét.

2011. december 11., vasárnap

Mokkatorta





A születésnapomra készítettem el ezt a finom mokkatortát. A recept a http://www.sutnijo.hu/ oldalról való, ha valakit érdekel, akkor itt sok jó tortareceptet találhat.








Hozzávalók

Tésztához

•175 g búzaliszt

•2 csapott teáskanál dr. oetker sütőpor

•175 g porcukor

•1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor

•1 csipet só

•3 darab tojás (közepes méretű)

•175 g lágy vaj vagy margarin

Töltelékhez

•100-120 g fagyasztott erdei gyümölcs

•1 tasak Dr. Oetker Desszertöntet vaníliaízű

•kb. 150 ml fekete ribizlilé

•1 evőkanál instant kávépor (cukrozatlan)

•100 ml meleg víz

•1 doboz Dr. Oetker Mousse Csokoládés Habkrém

•200 ml hideg tejszín

Díszítéshez

•kevés csokoládéreszelék


Előkészítés

A kapcsos sütőformát (24 cm átmérőjű) kivajazzuk, és sütőpapírral kibéleljük. A sütőt előmelegítjük. A gyümölcsöt felolvasztjuk, jól lecsöpögtetjük.

Elkészítés

A lisztet a sütőporral elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává keverjük. A tésztát a sütőformában töltjük, tetejét elsimítjuk. A sütőformát a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt megsütjük.



Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

Légkeveréses: kb. 160 °C (előmelegítve)

Gáz: kb. 2-3. fokozat (előmelegítve)

Sütési idő: kb. 35-40 perc


A megsült süteményt a sütőkeretet eltávolítva egy sütőrácson hagyjuk kihűlni,. majd a tortalapot vízszintesen kettévágjuk. A megtisztított sütőkeretet az alsó tortalap köré helyezzük. Néhány ribizliszemet (vagy más gyümölcsöt) a díszítéshez félreteszünk. A desszertöntet a tasakon lévő használati utasítás szerint, de 150 ml gyümölcslével készítjük el, majd hagyjuk kihűlni. A lecsöpögtetett gyümölcsöt hozzákeverjük, majd egyenletesen elsimítjuk az alsó tortalapon. Az instant kávéport a meleg vízben feloldjuk, majd jól lehűtjük. A mousse habkrémet a tasakon lévő használati utasítás szerint, de a kávé és a tejszín felhasználásával elkészítjük el. A krémből 3 evőkanálnyit habzsákba töltünk, és majd félretesszük. A krém felét a gyümölcsös tölteléken elsimítjuk, majd a felső tortalapot ráhelyezzük. A maradék krémmel a tortát bevonjuk, majd a félretett krémmel és a gyümölcs szemekkel tetszés szerint díszítjük.

A tortát 2 órára a hűtőszekrénybe helyezzük. Tálaláskor a sütőkeretet eltávolítjuk, és csokoládéreszelékkel díszítjük.

Sütési idő: kb. 35-40 perc

Jó étvágyat a finom tortához, a krém nem lett nehéz, habos könnyű az állaga, és az erdei gyümölccsel még különlegesebb!